Médianapló

Médianapló - Hányan tüntettek országszerte?

2016. június 14. 06:46 - Zöldi László

Kivártam a hétfői újságokat, hogy számot adhassak a szombati tiltakozásokról. Nemcsak a pesti Március 15-e térről az Erzsébet-hídon átvonuló és a budai Várbazárnál letáborozó tömegről - a fővároson túli tüntetésekről is.

Az egyik országos napilap, a Metropol például előkelő helyen foglalkozott a központi eseménnyel, a regionális megmozdulásokról azonban mindössze ennyit írt: „Nemcsak a fővárosban, hanem több vidéki nagyvárosban is tüntettek a pedagógusok mellett, bár ezeken a helyeken kevesebben gyűltek össze.” Megnyugtatom a névtelen szerzőt, hogy minden magyarországi településen kevesebben gyűlnek össze, ha az 1,7 milliós Budapest nekidurálja magát. Hol van már az az idő, amidőn az akkor még csupán Metro-nak nevezett ingyenes újság 600 ezer példányban jelent meg, kétszer vastagabban, hirdetéssel teletömve, és arra törekedett, hogy az olvasókat régiónként cserélhető témákkal kecsegtesse. Épp ma szűnt meg, és elmúlása egyéb okok mellett azzal is magyarázható, hogy beszűkült a főváros vonzáskörzetére, és ezt gazdaságilag nem viselte el.

A Népszabadság szinte az egyedüli országos napilap, amely megőrizte a tudósítói hálózatát. Munkatársai be is számoltak a városi tüntetésekről. A hangulatos körképet még az sem torzította el, hogy a pécsi tudósító elfelejtette fölbecsülni a helybéli tiltakozók számát, a szegedi értelemszerűen nem lehetett jelen a békéscsabai rendezvényen is, a debreceni pedig nem adhatott hírt sem a hajdúsági, sem a szabolcsi megyeszékhely tanügyi eseményeiről, mert az ünnepi könyvhét fővárosi érdekességeiről tudósított. Mindazonáltal a megyei napilapok online kiadásaiból körvonalazódott a vidéki helyzetkép. Békéscsabán, Győrött, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett és Szegeden aligha voltak többen ezernél. Összesen. Városonként tized annyian, mint egy pedagógustüntetéssel korábban, amikor legalább ennyire viharzottak a kedélyek, és szintén esett az eső.

A netadó elleni megmozdulás óta mondogatom, hogy esély sincs a kormányváltásra, amíg a Budapesten szerkesztett ellenzéki médiumok csak tessék-lássék módon tekintenek ki a fővárosból. Mostanában kezdik végre kapiskálni az országossá válás jelentőségét. Például a nyilvánosság szempontjából így foglalható össze a pedagógustiltakozás idestova féléves folyamata: mire az országos médiumok szerkesztői fölfedezték, hogy nemcsak budapesti köztereken vannak kormányellenes tüntetések, addigra a vidéki Magyarországról elfogytak a tiltakozók.

komment
süti beállítások módosítása