Médianapló

Tölgyessy száz perce az Arénában

2016. május 12. 10:50 - Zöldi László

Figyelemre méltó, hogy Bihari Tamás továbbgondolásra késztető jegyzetet írt Tölgyessy Péter megszólalásáról. A Népszava mai számában dicsérte az alkotmányjogász felkészültségét és kifejezőkészségét, teljes joggal. De vajon mivel magyarázható, hogy a patinás napilap csütörtökön közölt elismerő véleményt a hétfőn este sugárzott rádióinterjúról?

Az InfoRádió egy héten belül másodszor szólaltatta meg Tölgyessyt. A közismert alkotmányjogász száz tiszta percig élhetett a nyilvánosság lehetőségével, tizenkilenc gondolatát jegyeztem föl. Minden öt percben egy archiválásra érdemes mondat: kiemelkedő arány. S bár nincs alapom az összehasonlításra, mert a rádiósok-tévések óvakodnak attól, hogy élő adásban száz percig faggassanak politikusokat, megkockáztatom, hogy az országgyűlésben aligha akad képviselő, aki ennyi idő alatt képes volna egy híján húsz mondatot följegyeztetni velem. Ismereteikből és szókincsükből nem telik ilyen szellemi teljesítményre.

Talán ezzel magyarázható, hogy amidőn Orbán Viktor másodszor alakított kormányt 2010-ben, egyik első dolga volt a közszolgálati rádió leghallgatottabb műsorából, a 180 percből eltávolíttatni Tölgyessy Pétert, a Fidesz parlamenti frakciójának nem sokkal korábbi tagját. Úgy rémlik, az ország első embere nem igényelte a rendszeresen megszólaltatott interjúalany nyilvános elemzését. Valószínű, hogy azért nem, mert kínos hallani egy konzervatív értékrendszerű tudós politikai értékelését, amelyből ő csak rosszul jöhet ki - a rendszer névadójaként és olyan közéleti személyiségként, aki egy százperces interjúban nem volna képes hasonló teljesítményre.

Nem hiszem, hogy a személyes bosszú vezérelte volna. Még az is elképzelhető, hogy nem személyesen adta ki a parancsot a hajdani politikus- és frakciótárs kilövésére, csupán a befolyásos környezete vette észre a Főnökre leselkedő intellektuális veszélyt. Ez azonban mit sem változtat azon, hogy az ország talán legalaposabb elemzője a nyilvánosság peremére került. Ezért tünetértékű, hogy most kétszer ötven percre visszacsempészte az InfoRádió, bár az Aréna című esti műsor kevesebb hallgatóval kecsegtette, mint a Magyar Rádió reggel sugárzott közéleti magazinja.

Mindez pedig azért jutott eszembe, mert az egyik cédulára ezt jegyeztem föl a félreszorított interjúalanytól: „A média túlnyomó része ma már fideszes.” Holnap arról tűnődnék, vajon ez a kijelentés megfelel-é a valóságnak.          

1 komment
süti beállítások módosítása