Médianapló

Médianapló - Balosak-e az úgynevezett Springer-lapok?

2016. május 11. 10:52 - Zöldi László

A demokratikus ellenzék miért nem látszik a vidéki sajtóban? című bejegyzésem tegnap este tízkor került föl az Index digitális felületére. Reggel nyolcig ezerhétszázan olvasták el. Ez még akkor is megható, ha a kommentelők sajtószakmai kérdésekbe keveredtek. Igazán nem várhatom el tőlük, hogy éjszaka nézzenek utána a részleteknek, ezért tisztelettel pontosítanék két légből kapott állítást, mindkettő az Axel Springer nevű német médiacéghez kapcsolódik.

Luis5 szerint az „Axel Springer jól ismert balos kötődésekkel” vett birtokba nyolc megyei napilapot. Konrada pedig azt fejtegeti, hogy „a vidéki kiadókat a Népszabadság vitte el, amit aztán szépen átjátszottak az Axel Springernek, amely még mindig a tulajdonos, így a baloldali kötődésüket nem nagyon lehet vitatni”. Az a helyzet, hogy Axel Springernél konzervatívabb médiacézár el sem képzelhető. Német nyelvterületen nem is annyira a CDU-hoz állt közel, mint inkább a bajor CSU-hoz, nevezetesen Strauss hadügyminiszterhez. Bár elismerem, hogy a halála után egyik menedzsere kifejtette a Der Spiegel című hetilapban: „Mi nem jobboldaliak és nem baloldaliak vagyunk, hanem nyereségpártiak.”

E megjegyzés szellemében működtették Magyarországon elég kacifántos módon megvásárolt lapjaikat. Konrada állításában vannak igazságelemek, de az idősíkok összecsúsztak a fejében. A vidéki kiadókat az Axel Springer vitte el 1990-ben, nem pedig a Népszabadság. Utóbbi huszonnégy év múlva úgy került a csomagba, hogy a német cég eladta nyolc megyei napilapját egy osztrák cégnek, amely egy svájci cégtől megvette hozzájuk a Népszabadságot is. Közös tulajdonosuk 2014. október 1. óta a Mediaworks Hungary Zrt. Az Axel Springer tehát több mint másfél éve nem birtokolja a pécsi, a kaposvári, a szekszárdi, a tatabányai, az egri, a szolnoki, a kecskeméti és a békéscsabai napilapot.

A körülményekhez képest elég jól megy a megyei napilapoknak. A rendszerváltás óta „csak” a példányszámuk felét vesztették el (az országos napilapok a kétharmadát). A különbség oka, hogy az országos újságok politikailag tömbösödtek, ezért a másik oldal elvétve helyez el bennük hirdetéseket, és a hívei is a legritkább esetben veszik kézbe őket. Ugyanakkor a megyeszékhelyen egyetlen napilapot szerkesztenek, amely nem engedheti meg magának a politikai részrehajlást. Ettől lett nyereségpárti. Ha Luis5 és Konrada azt állítaná, hogy ezért haloványabbak, visszafogottabbak az állásfoglalásai, aligha vitatkoznék velük.

komment
süti beállítások módosítása