Médianapló

Médianapló - Orbán miért nem ad interjút a BBC tudósítójának?

2016. április 18. 10:40 - Zöldi László

A hétvégi Magyar Nemzet legérdekesebb cikke a Nick Thorpe-pal készített interjú. Az angol újságíró harminc éve él Magyarországon, innen tudósítja a brit sajtót, leginkább a BBC-t. A beszélgetésből kiderült, hogy már a múlt század nyolcvanas éveiben fölfigyelt Orbán Viktorra, sőt a lakásán vendégül is látta, amidőn pályakezdő ellenzékiként kereste helyét a közéletben. Azóta is tegeződnek, az ország első embere azonban évek óta nem ad interjút a talán legtekintélyesebb külföldi tudósítónak.

A hazai nyilvánosság képviselői is rendszeresen megemlítik, hogy az ország első embere kedveli az alákérdezőket, de távol tartja magától a kérdezőket. Ha tágabb összefüggésben értékeljük a jelenséget, akár oda is eljuthatunk, hogy ama politikusok válogatják meg ennyire az újságírókat, akik egyeduralomra törnek. Thorpe kifejtette a konzervatív napilap hasábjain, hogy olyan Orbán Viktort ismert meg, aki pályafutása kezdetén merőben másként ítélte meg a nyilvánosságot. Abban pontosítanám a brit újságírót, hogy Orbán még első miniszterelnöksége idején is elfogadhatóbb viszonyban volt a nyilvánosság ellentmondásokat feszegető képviselőivel.

Közvetlen tapasztalatom nincs erről, mert sosem szorgalmaztam, hogy miniszterelnökökkel beszélgessek. Árpási Zoltántól viszont hallottam egy hiteles történetet. Előre kell bocsátanom, hogy a Békés Megyei Hírlap immár nyugdíjas főszerkesztője baloldali értékrendszerű újságíró. Ennek azért tulajdonítanék némi jelentőséget, mert 2002 elején Orbán Viktor miniszterelnök mégis kereste vele a kapcsolatot. Az már a sors iróniája, hogy ezzel egy időben a megyei napilap interjút kért Medgyessy Pétertől, az MSZP miniszterelnök-jelöltjétől, akinek sajtófőnöke elhárította a megnyilvánulási lehetőséget, mondván, hogy Medgyessy már elkötelezte magát a megye másik, jóval kisebb példányszámú újságjának.

Ekkor érkezett telefon a miniszterelnöki hivatalból, miszerint Orbán Viktort meghívták egy szarvasi kampánygyűlésre, és ha a szerkesztőség kijelölt munkatársa átutazna Szarvasra, akkor a miniszterelnök úr visszahozná a szolgálati gépkocsiján Békéscsabára, közben pedig elkészülhetne az exkluzív interjú. A Niedzielski Katalin főszerkesztő-helyettes nevével jegyzett beszélgetés olvasható a Békés Megyei Hírlap digitális archívumában. Az interjúalany elveszítette a 2002-es országgyűlési választást. Remélem, nem a politikai kudarc nyomán határozta el, hogy a továbbiakban csak alákérdezőkkel áll szóba.     

26 komment
süti beállítások módosítása