Médianapló

Médianapló - Miért van lapzárta az online sajtóban?

2016. április 17. 10:48 - Zöldi László

A lakásomtól kétszáz méternyire van egy éjjel-nappal nyitva tartó kisbolt. Ma reggel átsétáltam friss kifliért. Az ajtófélfához érve ujjal átpörgettem az állvány választékát. Csak egy vasárnapi lapot találtam, a többi újság már tegnap is napvilágot látott. Ugyancsak tegnap olvastam Gál J. Zoltán vezércikkét, amelyben a Vasárnapi Hírek főszerkesztője bejelentette, hogy egyelőre nem változtatnak a szombati megjelenésen.

Tavaly március 15-éig információban a szombati fejleményeket foglalták össze, és a hét eseményeit értelmező cikkekkel együtt számtalan üzletben vasárnap árulták a lapjukat. A hátrányos törvény nyomán átálltak az előfizetésre, és sikerült is stabilizálni a helyzetüket, mert szombati számaikat még aznap kihozta a kézbesítő. Bár a vasárnapi zárva tartást most megszüntette a kormány, nem sietik el a változtatást. Megtapasztalják, milyen viszonyok alakulnak ki a vasárnap ismét kinyitó boltok újság-standján, és csak utána döntenek. Ha azonnal visszatérnének a hetilap nevéhez illő állapothoz, elveszítenék a tizenhárom hónap alatt szerzett előfizetőket, akik aligha viselnék el, hogy csupán hétfőn kapnák meg a vasárnapi újságot.

Azt a szempontot nem említette a cikkíró, hogy tárgyalások zajlanak a Népszava sorsáról, például a Vasárnapi Hírek tulajdonosa is megvenné a legrégebbi magyar napilapot. Érteni vélem a kivárást, de ha tágítjuk a kört, akkor kirajzolódik, hogy a vasárnapi újságok kényszerű átigazolásával hézag keletkezett a hazai sajtóban. A hétvégi hírrést villámgyorsan tömhetnék be az online újságok, csakhogy ez a törekvés inkább a tőkeerős fővárosi portálok felületén érzékelhető. A megyei napilapok kiadóhivatalai nem tudják (vagy nem akarják) megfizetni az éjszakai ügyeletet.

Pedig az online azt jelenti, hogy élő, folytonos, folyamatosan elérhető, állandóan kapcsolatban lévő. Az offline (lekapcsolt, kapcsolat nélküli, nem folyamatos, papír alapú, lapozható, szállítandó) sajtót jellemző lapzárta elvileg nem létező fogalom az online világban, a mi digitális sajtónkban viszont gyakorlatilag létezik. Ez igazi hungarikum. A slussz szombaton este is tízkor van, aztán hazamennek a legények, és a hétvégi kínálatból hiányzik mindaz, ami más zónákban magyar idő szerint este tíz és reggel nyolc között történt. Ahogy elnézem, nálunk a feltűnően megizmosodott digitális bokszoló inkább csak gyengéden pofozgatja a papírvékonyra soványodott ellenfelét. Holott akár ki is üthetné.                  

1 komment
süti beállítások módosítása