Médianapló

Médianapló - Telik-e kétórányi bérre a pedagógusok sztrájkalapjából?

2016. április 15. 10:22 - Zöldi László

Ezekben a percekben fejeződött be a tanügyi dolgozók figyelmeztető sztrájkja. Még nem tudjuk, hogy hányan vettek részt benne, de nem úszták meg figyelmeztetés nélkül. Palkovics László államtitkár a tegnapi Népszabadságban ezt nyilatkozta: „A figyelmeztető sztrájk törvényes következménye: a sztrájkoló arra a két órára eső arányos bérét legfeljebb a sztrájkalaptól kapja meg.” A közoktatásért felelős főhivatalnok kijelentése alig burkolt fenyegetésként fogható fel, bár akár cinikus mondat is lehet.

Ama nevezetes február 13-i tüntetésre sokan mentek ki a Kossuth térre. Utána megkezdődött a számháború; a kormánypárti médiumok alábecsülték, az ellenzékiek feltupírozták a résztvevők számát. Egy hiteles becslés szerint a vidéki Magyarországról hatezren tették tiszteletüket a Parlament előtt. Azt pedig a megyei napilapokból szedtem össze, hogy akadt olyan megye, ahonnan csupán két-három busz indult a fővárosba, de olyan is, ahonnan legalább tíz. Egy buszra ötven-hatvan utast számítottak, és Galló Istvánné azt nyilatkozta, hogy az ő szakszervezete száztíz buszt rendelt országszerte. Így már meg is van ama hatezer nem budapesti tüntető, aki a köztéren lévő tömeg mintegy harmadrészét tette ki.

Gallónénak azonban volt egy elejtett megjegyzése is, amely tűnődésre késztet. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke tévévitában fejtette ki, hogy a 17 milliárdos adóssággal küszködő Klik nekik is tartozik. Mondandóját úgy foglalnám össze, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ százvalahány ezer munkavállalója közül tízezrekre rúg ama pedagógusok száma, akik az ő érdekvédelmi szervezetéhez tartoznak. Márpedig a munkáltató levonta bruttó fizetésükből a szakszervezeti tagdíjat, amit „elfelejtett” tovább utalni. nekik. A később történtek azt sejtetik, hogy ez a fejlemény lefékezte a buszrendelések jóvoltából amúgy is kivérzett PSZ-t. Érdekeltté tette az oktatáspolitikai kormányzattal folytatandó tárgyalásokban és a civil szervezetektől való távolságtartásban.

Két eset lehetséges. Ha a Klik azóta átutalta a visszatartott milliókat, akkor a Pedagógusok Szakszervezete immár nem zsarolható, és nemcsak támogathatja a polgári engedetlenséget meg a figyelmeztető sztrájkot, hanem a tagjait anyagilag is kárpótolhatja. Ha viszont az állami intézményfenntartó nem utalta át a tagdíjakat, akkor bizony a munkát beszüntető PSZ-tagok aligha kapják meg a két órára eső arányos bért a kiürült sztrájkalapból.             

1 komment
süti beállítások módosítása