Médianapló

Médianapló - Nagyszülők az iskolánál

2016. március 30. 11:15 - Zöldi László

Mielőtt elindultam volna az unokám iskolájához, két számon tűnődtem. Tegnap este Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója elmondta a Klubrádióban, hogy délután megnézte a Facebook-on felvázolt térképet, és „százötvennél több” tantestületet számolt össze. Ma reggel pedig a Népszabadságban olvastam N. Kósa Judittól, hogy kétszázötvenre rúg ama iskolák száma, melyek csatlakoztak a „nemzeti lyukasórához”. (Deutsch Tamás Fidesz-politikus örökbecsű meghatározása a polgári engedetlenség kifejeződéséről.) Az újság lapzártája este tízkor volt, ami azt jelenti, hogy délután és este között még száz tanintézmény csatlakozott a csöndes tiltakozáshoz. 

Magyarországon 3147 önkormányzat van. Akadnak települések, ahol már nincs iskola, de sok faluban és főleg városban még több is van. Körülbelül félezer gimnázium működik, az általános iskolák száma több ezerre tehető. Ehhez képest a kétszázötven elenyészőnek hat, bár a megyei napilapok online változatából tudható, hogy a leleményes igazgatók eleget tettek a vadsztrájk kívánalmainak, ám a sztrájktörvényt sem sértették meg. Azok a tanárok, akik reggel nyolc és kilenc között lyukasórát „tartanak”, kimehetnek az épület elé, a többiek viszont tanítanak. A magyaros megoldás legalább annyi iskolát jellemezhet, mint ahány elkötelezte magát a tiltakozók mellett. A többi már azon múlik, hogy hányan gyülekeznek az épületek előtt.

Közben befordultam az iskola utcájába. Zümmög a tömeg, háromszáznyira saccolom. Ahogy közeledem feléjük, az tűnik fel, hogy többnyire a korosztályomhoz tartoznak. Arcról elég sok az ismerős, délután négykor együtt szoktunk várakozni az unokáinkra. A gyerekeink harmincasok, csak gondolatban érnek rá együtt érezni, mert dolgoznak, és a családi kupaktanács úgy döntött tegnap este, hogy mi, nyugdíjasok álljunk ki a jogaikért harcoló, és mint kiderült, leginkább az épületen belül maradt pedagógusok mellett. Szót váltottam néhány korombélivel. Volt, aki kesernyésen mondta, hogy jobban sikerült volna az országos lyukasóra, ha a szervezők nem a tavaszi szünet utáni első tanítási nap első órájára teszik, a hangulat azonban tetszik neki. Egy dühösebb férfi viszont arra emlékeztetett, hogy ma huszonnyolc éve alapították Orbánék a Fideszt, amely lám, most magára haragította a tanárokat és a nagyszülőket. Csak akkor enyhült meg, amikor valakinek az ösztönzésére felhangzott a Tavaszi szél vizet áraszt című népdal. Nekem a közhangulatról is elárult valamicskét.          

komment
süti beállítások módosítása