Médianapló

Médianapló - Sajtószolgáltatás-e a politika?

2016. március 12. 10:06 - Zöldi László

Ilyenkor elszaporodnak a fogadások. A szabad sajtó napja előtt a megyei és városi önkormányzatok meghívják az újságírókat, vezetőik szépet és jót mondanak róluk, koccintanak velük, és kitüntetéseket adnak át nekik. A helyzetet jellemzi a Győr-Moson-Sopron megyei közgyűlés hajdani elnöke. A Fidesz-politikus Ivanics Ferenc örökbecsű mondása ez: „A politikus számára minden sajtókitüntetés átadása olyan, mintha fácánként a legjobb vadásznak adna díjat.” (Kisalföld, 2002. március 14.)

Kaposvárott más utat választottak, a megyei napilap és a kiadóhivatal munkatársai magukban ünnepeltek. Ficsór János kiadóvezető-főszerkesztő ezt találta mondani: „Bár a szabad jelzőt idézőjelbe tenném számos média esetében, a Somogyi Hírlap azonban független újság, amit a tulajdonos szándéka és a nyereséges gazdálkodás is biztosít.” Mostanában szokás egyesíteni az ellátó szervezet és a szerkesztőség vezetését, általában nem is újságíró lesz az első ember. Csupán ezért nem ejt kétségbe, hogy Ficsór úr ’számos médiáról’ beszélt, holott a média egyszerre jelenti a nyomtatott sajtót, a rádiót, a televíziót és az internetet, csak egy van tehát belőle Magyarországon. A szónok bizonyára számos médiumot akart mondani, amit egyébként újságíró beosztottjai használnak.

Abban viszont egyetértek vele, hogy a Somogyi Hírlap, illetve online kiadása, a Sonline.hu viszonylagos függetlenséget vívott ki magának. Felelős szerkesztője, Czene Attila jó lapot csinál, két munkatársa (Fónai Imre és Vas András) pedig szintén a legjobb újságírók közé sorolható. Rányomják egyéniségük bélyegét az újságra. Hol van az már, amikor a megyei önkormányzat baloldali elnöke, Gyenesei István  és a megyeszékhely fideszes  polgármestere, Szita Károly sakkban tartotta egymást? Közpénzből rendszeresen oldalt vásároltattak a hivataluk számára, és évente százszámra közöltettek fényképet magukról. E kettős hatalom óhatatlanul visszafogta a szabad oldalakon közlő újságírók véleményét.

Azóta a megyei közvélemény hangadói visszaerősödtek, most azonban az a benyomásom, hogy ismét veszély leselkedik rájuk. A kiadóvezető-főszerkesztő bejelentette, hogy „március elsejétől hátrébb szorul a politika, s nagyobb felületet nyernek az olvasók életét segítő szolgáltatások”. A politika a közügyek intézése, az is szolgáltatás. Éppenséggel az olvasók életét (eligazodását, tájékozódását) segítené, ha mégsem szorulna háttérbe a Somogyi Hírlap hasábjain és a Sonline.hu digitális felületén.  

komment
süti beállítások módosítása