Médianapló

Médianapló - Fősodorba illeszthetők-e a megyei napilapok?

2016. március 11. 09:51 - Zöldi László

Tegnap megjelent a 168 Óra ünnepi száma. Címlapján Bródy János kokárdával, belül pedig terjedelmes összeállítás a sajtószabadság 2016-os helyzetéről. A médiakutatók véleményét három keretes anyag is tarkítja, az egyik az én álláspontomat tükrözi. A hetilap munkatársa telefonon hívott fel, majd néhány óra múlva digitális postán küldte vissza a szöveget. Itt-ott változtattam rajta, de a javítgatásokkal is csupán tizenöt-húsz perc telt el, mert sürgetett a lapzárta. Most, hogy nyomtatásban is olvasom, nincs ugyan okom a szégyenkezésre, van azonban egy apróság, amelyre érdemes e bejegyzés maradék huszonkét sorát fordítani.

Ezt mondtam ugyanis: „Nem érzik a súlypontot, akik a megyei lapokat ’kifelejtik’ a magyar sajtó fősodrából, hiszen a vidéki napilapok össz-példányszáma meghaladja az országos lapokét, megyénként nyolc-hatvanezer olvasót érnek el.” A sietségben nem vettem észre a pontatlanságot. Ha már valaki a példányszám felől közelíti meg a fősodort, akkor bizony gyengécske érv nyolc-hatvanezer olvasó elérése. Annál is inkább, mert az olvasó helyett példányt kellett volna mondanom. Így van értelme az okfejtésnek. De ha már megtörtént a baj, akkor használjuk ki az alkalmat, és számoljunk!

A szakmánkban van egy szorzó, a bűvös 3,6. Nem minden újság olvasottságára vonatkozik, de a közéletiekre feltétlenül. Azt jelenti, hogy az adott lapot 3,6 ember veszi kézbe. Amikor az ezres számokat említettem, a nyolcasnál a salgótarjáni Nógrád Megyei Hírlapra gondoltam, a hatvanasnál pedig a győri Kisalföldre. Ha a nyolcezer értékesített példányt beszorozzuk ama bizonyos 3,6-tal, akkor 28800 jön ki. Vagyis a 2545 négyzetkilométernyi és 200 ezres lélekszámú Nógrádban nem egészen harmincezren olvassák a megyei napilapot. Ez nem rossz arány. A 4208 négyzetkilométernyi és 450 ezres lélekszámú Győr-Moson-Sopron megyében viszont a csaknem 60 ezer példányban eladott Kisalföldet 216 ezren olvassák. Ez sem rossz arány.

S ha mindehhez hozzávesszük az online kiadást is, még érdekesebb eredményre juthatunk. Bár a digitális változat olvasottságát a kiadóhivatalok üzleti titokként kezelik, annyi azért tudható, hogy egy megyei újságot naponta 10-20 ezren nézegetnek a világhálón. A 200 ezres Nógrádban tehát körülbelül 40 ezren olvassák a megyei napilapot, a 450 ezres Győr-Moson-Sopronban pedig minden második ember. Az utóbbi arány még az ország egyik legiparosodottabb régiójában is annyira hihetetlen, hogy szívesen fogadom a pontosítást.       

komment
süti beállítások módosítása