Médianapló

Médianapló - Gyurcsány miért feketézett?

2016. március 02. 09:56 - Zöldi László

Érdekel az úgynevezett Gyurcsány-jelenség. E rovat tanúsága szerint 2003. január 15-e óta tűnődöm nyilvánosan a baloldali politikusról. Eddig háromszáz oldalnyi szöveg jött össze. Ha a 488.291 karaktert elosztjuk a glosszák harmincsoros terjedelmével, körülbelül kétszáz darab jön ki. Dicsérőek és elmarasztalóak. Ha majd egyszer összeolvassa őket valaki, talán arra a következtetésre jut, hogy a kommunikációs megjegyzésekből hiteles portré kerekedett a politikusról és az emberről is.

Tegnapelőtt esti interjújáról nem akartam írni. Két okom is lett volna a hallgatásra. Digitális ismerőseim között akadnak idősebb hölgyek, akik jó néven veszik, ha dicsérem a volt miniszterelnököt, ám haragszanak, ha elmarasztalom. Abból, hogy az ATV stúdiójában eltévesztette az újdonsült salgótarjáni polgármester, Fekete Zsolt keresztnevét - lezolizta -, vétek lett volna általánosítani. Ráadásul úgy a tizedik perc táján csörgött a telefon, hívott a fiam, és mire abbahagytuk, már más arc látszott a képernyőn. Maradtam volna a hallgatásnál, csakhogy tegnap, a Klubrádióban Rangos Katalin interjúalanya, Dömsödi Gábor pásztói polgármester szóba hozta a történteket. Szerinte az Egyenes beszéd műsorvezetője kiigazította a DK-politikust az eltévesztett keresztnév miatt.

Na, ez az, amit már nem hallottam, bár ma reggel a világhálón kikerestem a felvételt. Ama bizonyos zolizás 9 perc 2 másodperecnél hangzott el, a pásztói polgármester említette kiigazítás pedig 11.20-nál. Kiderült, hogy nem Kálmán Olga pontosította Gyurcsányt, hanem fordítva történt. A műsorvezető megemlítette Fekete Zsolt nevét, amire interjúalanya közbeszólt, hogy „Zoltán”. „Nem, Zsolt.” „Zoltán.” „Zsolt.” Az épületes párbeszéd azzal fejeződött be, hogy Gyurcsány udvariasságból ráhagyta, mégiscsak hölggyel van dolga.

Mentségére szóljon, hogy elmesélte: a legutóbbi tíz napot nem itthon töltötte, hanem Ukrajnában. De ha a Demokratikus Koalíció elnökeként nem vette ki részét a salgótarjáni kampányból, miért tesz úgy, mintha legközelebbi ismerősei közé tartozna a DK és az MSZP közös polgármester-jelöltje, a lezolizott Fekete Zsolt? És ha a baloldali ellenzék időközi győzelme előtti napokat külföldön töltötte, miért ült be tájékozatlanul egy tévéstúdióba? Olyan rosszul áll a nyilvánossággal, hogy minden lehetőséget ki kell használnia?

Mindjárt meg is kérdem a korombéli hölgyismerősöktől: vajon most sikerült hiteles vonást rajzolni Gyurcsány Ferenc portréjához?      

2 komment
süti beállítások módosítása