Médianapló

Médianapló - Rendszert vagy fehérneműt váltottunk?

2016. február 22. 09:03 - Zöldi László

Minya Károly nyelvész. Ugyanabban a felsőoktatási intézményben dolgozik, ahol másfél évtizedig tanítottam. Cikkei rendszeresen jelennek meg a Magyar Idők című napilap hétvégi mellékletében, legutóbb a rendszerváltásról értekezett. Álláspontja figyelemre méltó, bár használna neki két pontosítás. Az egyiket adom, a másikat kapom.

A cikkíró szerint az alapszó Antall Józsefig vezethető vissza. Két változatát is említi. A néhai miniszterelnök állítólag ezt mondta: „Gatyát vált az ember, rendszert változtat.” Ennek Minya kolléga azért nem tulajdonít különösebb jelentőséget, mert a hajdani kormányfő stílusát emelkedettebbnek véli. Hitelesebbnek, antallosabbnak tartja a másik idézetet: „A magyar ember lovat vált, nem rendszert.” Nos, sem az egyik, sem a másik. Az akkor még csak MDF-elnök ezt fejtegette a Népszabadság 1990. március 10-i számában: „A váltás szót én inkább ruhaneműkkel kapcsolatban szoktam használni.”

E sorok írója az Általános médiaismeret című tankönyvben és A magyar médiapolitika története című főiskolai jegyzetben leragadt a rendszerváltás kifejezésnél. Ezen most sem változtatnék, noha szívesen fogadom a cikkíró kiegészítését, miszerint „a váltás és változtatás cselekvő igéből van képezve, a változás pedig történést kifejezőből”. Politikai értelemben hasonló következtetésre jutottam. Az a benyomásom, hogy a rendszerváltáshoz és a rendszerváltoztatáshoz azok a közéleti szereplők ragaszkodnak, akik szerint a sorsunkat meghatározó fordulatot nem szenvedtük el, hanem az országon belüli erők is váltották-változtatták a rendszert. A rendszerváltozás viszont úgy zajlott le, hogy a két nagyhatalom a fejünk fölött egyezett meg rólunk, nekünk nem sok közünk volt hozzá. Az aktivitás és passzivitás nyelvészeti megkülönböztetése akkor is árnyalja az álláspontomat, ha a harmadik kifejezés, a rendszerváltoztatás túlmagyarázónak, mesterkéltnek, nyakatekertnek hat.

Az alapszó felbukkanása óta nyolcvanhárom mondatot (feszes meghatározást vagy lazább körülírást) sikerült összegyűjteni a hazai médiából. Ötvenötben olvasható rendszerváltás, huszonnégyben rendszerváltozás és mindössze négyben rendszerváltoztatás. Például a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor nélkül aligha jött volna létre Bíró Zoltán volt MDF-elnök vezetésével a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum. Az már az aktuálpolitika fintora, hogy a RETÖRKI-t Lázár János kancelláriaminiszter a megszüntetendő intézmények közé sorolta.

1 komment
süti beállítások módosítása