Médianapló

Médianapló - Közös hálózatnak túros-e a háta?

2016. február 20. 11:13 - Zöldi László

Ha volna olyan díj, hogy A hónap újságírója, akkor a februári kitüntetésre Tóth Balázst javasolnám. A Heves Megyei Hírlap munkatársa volt az első, aki utánanézett a gyöngyöstarjáni fejleményeknek, és azóta sem száll le a nagy hírre vergődött Klikről. Kiderítette például, hogy a fűtési és egyéb számlák kifizetésétől ódzkodó szervezet adóssága az ország egyik legkisebb megyéjében 335 millió forintnyi, ebből csupán a gyöngyösi tankerület 135 milliót hozott össze. Tegnap az egri oknyomozó riporter azt is megírta a Heol.hu-n, hogy a Klebelsberg Iskolafenntartási Központ Heves megyében milyen szolgáltatókat néz levegőnek.

Legtöbbel a fűtésért tartozik, aztán a takarításért, a világításért, a felújításért, a vízért - ezek egyenként is két számjegyű milliókat kóstálnak. De vajon hogyan került a szolgáltatói névsor végére a szilvásváradi önkormányzat potom 2 millió 260 ezer forinttal? A település polgármestere tegnap közölte a nyilvánossággal, hogy ők átutalták a fűtéspénzt a Kliknek, az állami szervezet azonban „elfelejtette” tovább utalni a közmű-díjat. Mint oly sok helyen, az észak-bükki faluban is közös hálózatra van kötve az önkormányzati tulajdonban maradt polgármesteri hivatal, a könyvtár, a konyha, illetve az állami fenntartásba vett iskola. Szerencsére a szolgáltatók tudnak arról, hogy a falu pénze megrekedt a Kliknél, ezért az önkormányzati helyiségekben nem kapcsolták le a fűtést.

Ekkor kezdtem gyanakodni. Tóth Balázs korábban már beszámolt arról, hogy a gyöngyöstarjáni önkormányzat helyiségeit hajdan szintén közös hálózatra kötötték az iskolatermekkel. Az ottani polgármester ugyancsak átutalta a fűtési díjat a Kliknek, amely ráült a pénzre. S mert az ország 3147 önkormányzat közül néhány száz az immár államosított iskolával közös hálózaton kapja a meleget, a világítást és a vizet, élhetünk a gyanúperrel, hogy a gyöngyöstarjáni és a szilvásváradi korántsem elszigetelt eset. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a tankerületi Klikek központi utasításra országszerte visszatartják a tisztességesen fizető önkormányzatok pénzét.

Egyébként a gyöngyöstarjáni önkormányzat megrövidítését egy korábbi bejegyzésben hűtlen kezelésnek véltem. Jogászként dolgozó kommentelő figyelmeztetett, hogy ezt a bűncselekményt intézmény nem követheti el. Oké. Most, hogy nagyobb az esély idegen pénzek intézményi „elkezelésére”, vajon írhatok sikkasztást?           

1 komment
süti beállítások módosítása