Médianapló

Médianapló - Kockás bicikli

2016. február 19. 10:18 - Zöldi László

Panna unokám ma reggel megkérdezte, látok-e rajta valami szokatlant. Igen, a kockás inget. Anélkül, hogy tudta volna, csatlakozott a középiskolások és tantestületek országos mozgalmához. Elmesélte, hogy tegnap néhányan összedugták a fejüket, és négyen elhatározták, hogy legközelebb kockás ingben mennek iskolába. E hétévesek aligha hallottak Klinghammer Istvánról, a volt oktatási államtitkárról, aki egy interjúban kifejtette, hogy „pipa” lett, mert a tanárok nem borotválkoznak, nem fésülködnek, ráadásul kockás ingben járnak dolgozni.

A mai Népszava fejléce alatt kockás alányomás, a Népszabadság első oldalán fénykép Széchenyi István mellszobráról (a szakállas grófra kockás inget húztak a ceglédi szakközépiskolások). Klinghammer professzor épp úgy eltrafálta egy hivatásrend önérzetét, mint ahogy hajdani főnöke, az emberi erőforrás miniszter Balog Zoltán felpiszkálta a pedagógustársadalmat biciklis elszólásával. Se szeri, se száma ama megnyilatkozásoknak, amelyek tovább cifrázták a kerékpáros hasonlatot. A két kormánypárti politikus elszólása néhány nap alatt végigviharzott az egész országon, és ebben szerepet játszottak az ellenzéki orgánumok is.

Azon tűnődöm, vajon az Orbán-kormány idestova hat éve alatt volt-e az ellenzéknek olyan elszólása, botrányos kijelentése, országos visszhangot kiváltó tette, amelyet fölerősíthetett volna a média. Nem emlékszem ilyesmire, végigtelefonáltam azonban a barátokat, hátha nekik jobb a memóriájuk. Ők sem említettek ellenzéki politikust, akinek az ütős mondata (hasonlata, metaforája) beszédtéma lett volna a kocsmában vagy a kávéházban. Mentségükre szóljon, hogy a túltolt biciklihez és a kockás inghez hasonló szállóigék leginkább hatalmi helyzetben születnek. 2004 és 2009 között Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is szolgáltatott néhányszor példát erre.

A jelenlegi ellenzék nevéhez azért sem fűződik divatot teremtő megnyilvánulás, mert annyira nem elégedetlenek vele, mint a most már majd’ minden társadalmi réteget és hivatásrendet megsértő Orbán-kormánnyal. Mégis az a benyomásom, hogy az elszóláshoz, a tovább ragozható szállóigéhez nem árt karakteres politikusnak lenni. Az eredetileg református lelkész Balog Zoltán karaktere például az ájtatos tiszteletes úré, a földrajztudós Klinghammer Istváné pedig a dohogó öregúré. Ahogy elnézem, a baloldali ellenzék politikusai közül sokan lettek karaktergyilkosság áldozatai, de kevesen karakterek.  

 

komment
süti beállítások módosítása