Médianapló

Médianapló - Hiba van a kréta körül

2016. február 16. 10:10 - Zöldi László

Mielőtt átmentem volna a fiamékhoz, hogy Z. Pannát elvigyem az iskolába, szörföltem egy kicsit a világhálón. Kiderült, hogy Tóth Balázs szavatartó ember, betartotta az ígéretét. Az egri újságíró volt szakmánkban az első, aki a fűtési botrány kirobbanása után Gyöngyöstarjánba utazott, hogy beszámoljon az elzárt gázvezetékről. S bár első cikkében még nem sikerült adatokat szereznie a Klik adósságáról, a Heves Megyei Hírlap online kiadásában megírta, hogy előbb-utóbb összeszedi az információkat.

Egyheti huzakodás után végre megkapta az adatokat, és összeszámolta, hogy a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ regionális igazgatósága százhúsz iskoláról „gondoskodik”, és az ország egyik legkisebb megyéjében tavaly 335,314 millió forintnyi adósságot halmozott fel. Az újságíró előtt kirajzolódott a konstrukció is: a Klik folyamatosan, de késve törleszti a „dologi” kiadásokat, általában két-három hónapot marad el a fizetéssel. De nem volt idő a tűnődésre, mert várt az unokám. Kéz a kézben sétáltunk a szemerkélő esőben, és kérdezgettem Pannát, mit csináltak a hét végén.

Elcsicseregte, hogy vasárnap a másik nagypapával megnézte az Óz, a csodák csodája című gyerek-musicalt a közeli Vígszínházban. Annyira tetszett neki, hogy azóta már el is olvasta. „És szombaton mit csináltatok?” „A nagyival voltam, mert a mama elment tüntetni.” Ekkor bújt elő belőlem az újságíró. Hirtelen kíváncsi lettem arra, vajon az egész országot foglalkoztató pedagógustüntetésből mi hatolt el egy másodikos kislány tudatába. „Miért tüntetett a mama?” Gyorsan érkezett a válasz: „Hát a krétáért.” Panna elmesélte, hogy a krétát osztálypénzből veszik, amelyre úgy tesznek szert, hogy a szülők bevisznek az iskolába néhány mázsa papírt, ennek ellenértékéből fedezik az osztálykirándulás költségeit, a maradékból pedig a dologi kiadásokat. Például azt a fránya krétát, az államosítás és központosítás szánalmas jelképét..

Már majdnem megérkeztünk, amidőn Panna odaköszönt egy harmincöt körüli, vékony testalkatú férfiúnak. Kérdő tekintetemet látva elmagyarázta, hogy a bácsi az egyik osztálytárs papája, és nemrégiben ő szerelte meg a digitális táblát. „Miért kellett megszerelni?” „Azért, mert villogott.” Úgy rémlik, a Klik már annyi adósságot halmozott fel, hogy nem is állnak szóba vele a szolgáltató kisiparosok. Lehet, hogy a főváros egyik legpatinásabb iskolájában karbantartásra rendezkedtek be a jó kézügyességű szülők?             

4 komment
süti beállítások módosítása