Médianapló

Médianapló - Fiúk a nyeregben

2016. február 13. 08:59 - Zöldi László

A mai tüntetés szervezői biciklicsengőkről gondoskodtak. Ha a minisztérium Szalai utcai székháza elé érnek, ezekkel utalnak majd Balog Zoltán elhíresült mondására: „Túltoltuk a biciklit egy kicsit.” (RTL Klub, 2016.01.25.) Mielőtt azonban a tanügyi szállóige karrierjét vázolnám, hadd tárjam föl a bicikli fideszes gyökereit.

A 168 Óra múlt heti számában fénykép jelent meg. A Parlament főbejárata előtt, a mai tüntetés színhelyén kerekezik a szakállas Orbán Viktor és a lobogó hajú Deutsch Tamás. Mögöttük Illés Zoltán későbbi környezetvédelmi államtitkár (2014 óta taccsra téve) és egy ismeretlen fiatalember molinót tart, a felirat: „Ez a párt szereti a kerékpárt”. Hátul felismerhető a bicikli nyergében Mádi László, akit egy őszinte interjú miatt száműztek a Magyar Nemzeti Bankba igazgatónak, és Répássy Róbert későbbi igazságügyi államtitkár (2014 óta szintén talonban). Érdekes, hogy az Orbán körül látható biciklisták közül az említettek lemorzsolódtak.

Közben a főszereplő ezzel kísérletezett: „A gazdasági élet olyan, mint a bicikli. Ha nem tekerik, eldől.” (Kisalföld, 2003.08.23.) Meg ezzel is: „A gazdaság olyan, mint egy bicikli. Ha nem tekerik előre, akkor eldől, ezért állandóan lendületben kell tartani.” (Petőfi Népe, 2003.11.24.) Csakhogy a metaforáját nem vitte tovább egy fővárosi évértékelőbe, Balog Zoltán mondása viszont tizenkét értelmezőt ihletett meg. Négyen (Tóbiás József politikus, Mendrey László tanár, Arató András rádiótulajdonos és Vida István győri újságíró) a túltolta helyett az eltolta kifejezést választották. Szintén az eltoltát használta, de más összefüggésben Horváth Zoltán újságíró és Oláh Benjámin miskolci szülő. A letolnihoz Fábry Béla oktatáspolitikus ragaszkodott, Gulyás Balázs civil aktivista és Mester Ákos újságíró beérte az igekötő nélküli tolnival.

Pilz Olivér miskolci tanár nem akarta újrafesteni a közoktatás ütött-kopott vázát, a másodszor is megszólaló Mendrey László pedig javíthatatlannak vélte ama bizonyos biciklit. Az újságíró Bihari Tamás majd’ mindent belevett a metaforájába: „Az Orbán-Balog tandem biciklijét most meg lehetne állítani. Mielőtt a szakadékba tolják a magyar oktatásügyet.” (Népszava, 2016.02.11.) A csengető tüntetőket sikerrel kecsegteti, hogy rés támadt a kormányzat soraiban. Egy gyár igazgatói irodájából érkezett Palkovics László, és az újdonsült közoktatási államtitkár már az első nyilatkozatában elhatárolódott a Fidesz-hagyománytól és a miniszterétől: „Nem a biciklizés a kedvenc sportom.” (Mandiner.hu, 2016.02.08.)

1 komment
süti beállítások módosítása