Médianapló

Médianapló - Egy mintaszerű tudósítás margójára

2016. február 05. 09:52 - Zöldi László

Az egyik kommentelő, gatamara udvariasan fogalmazott. Azt fejtegette, hogy felvetésem, miszerint a Bama.hu „a Népszabi összefoglalóját hozta le, kissé megbicsaklott”, a Dunántúli Napló online kiadásában ugyanis részletes tudósítás jelent meg a tanárok, diákok és szülők pécsi tüntetéséről. Ezt onnan tudja, hogy a beszámoló szerzőjével együtt ázott a Színház téren.

A bejegyzésem nem bicsaklott meg, hanem tévedtem. Az sem vigasztal, hogy mi, újságírók minden tévedésünket nyilvánosan követjük el. Ezt azonban azért nem könyvelem el átokként, mert az online újságíró munkája felgyorsult. Nemcsak napra késznek kell lennie, mint a régi szép időkben, hanem órára, sőt percre késznek is. A frissítést épp arra találták ki, hogy néhány perccel vagy órával később pontosítsa az álláspontját. Csakhogy e sorok írója napi rovatot működtet, és ha módosítani kell benne, a kétsoros frissítés helyett másnap inkább harminc sort szentelek a szakmai tanulságnak. Ebből okulhatnak az újságírással kacérkodó diákok, akiknek szánom a Médianaplót.

Egyébként azt firtattam, hogy a tizenegy városban megrendezett tüntetéseken hányan vehettek részt. S mert a kéziratot időre adom le, kora reggel egy órám volt a szörfölésre. A Bama az ábécé elején van, ezért legelőször néztem meg. A komment elolvasása után derült ki, hogy a címoldal tetején egy sor utalt rá. Ha észreveszem, erre kellett volna kattintani, hogy mögötte feltáruljon a képekkel is illusztrált tudósítás. Amennyiben Péccsel kezdődött volna a portál neve, a szörfölés végén néztem volna meg, és feltűnt volna, hogy reggel nyolckor jegyzet is jelent meg a tüntetésről. Ha ezt olvashattam volna negyed nyolckor, bizonyára felötlik, hogy van némi előzménye a digitális újságban. Utólag már nyilvánvaló, hogy a miskolci Borsod Online mellett a pécsi Bama mintaszerűen számolt be a helyi fejleményekről.

Ami pedig a kommentben említett „népszabis összefoglalást” illeti, ha választanom kéne az Magyar Távirati Iroda tényszerű és a Népszabadság Online színesebb, érdekesebb, beleérzőbb beszámolója között, nem kétséges, hogy melyiket közlöm. A tegnapi okfejtés azonban nem a választásról szólt. Azon tűnődtem, hogy a megyei napilapok között akadtak olyanok, amelyek az online kiadásukban nem tértek ki a tüntetéssorozat helyi eseményeire. Helyettük az állami hírügynökség vagy az országos napilap beszámolóját adták közre. Megnyugvással tölt el, hogy a Dunántúli Napló nem tartozott közéjük.       

komment
süti beállítások módosítása