Médianapló

Médianapló: Lánczi András, az ellenzék mumusa

2016. február 01. 10:56 - Zöldi László

Az elmúlt hét nyilvánosságát is az uralta, hogy a 888.hu aktképeket közölt Tóbiás József hajdan manökenként dolgozó feleségéről. A hozzájuk fűzött szöveggel pedig a politika mocsarába rángatta a szocialista pártelnök egész családját. Az MSZP nevében Lukács Zoltán tiltakozott, megszólalásának azonban furcsa következményei lettek.

Holott mindössze három percig tartotta szóval a nyilvánosság képviselőit. Velős mondandóját úgy foglalnám össze, hogy fölkérte a Századvég Alapítványt, ugyan váljon már meg a stratégiai igazgatójától, aki egyébként a 888 főszerkesztője, továbbá a kommunikációs igazgatótól, aki mellesleg a politikai pornográfiával kísérletező portál kiadója is. Oké, ez a legkevesebb, amit egy ellenzéki párt igényelhet a kormány közeli szellemi műhelytől. Csakhogy a szocialista politikus megnevezte a Századvég-kuratórium elnökét, Lánczi Andrást is. Ebből adódott az a mozzanat, hogy a helyesen mondott keresztnév beleragadt az emlékezetébe, és helytelenül azonosította egy másik megnevezett keresztnevével.

Így lett Keresztesi Péterből, a Modern Média Group Zrt vezérigazgatójából Keresztesi András, akit a főkurátor Andrásnak a főszerkesztő G. Fodor Gáborral együtt kellene eltávolítani a Századvég kötelékéből. Tulajdonképpen nem történt semmi különös, csupán egy nyilvánosságot kereső politikus tévesztette el valakinek a keresztnevét. Másokkal is megtörtént már ez, köztük például e sorok írójával. Igen ám, de az MSZP.hu a segítségünkre sietett. Eljárását azért nevezném pontosításnak a hamisítás helyett, mert miközben a szövegrészben már Pétert írt, üzenőfalára föltette az andrásos megszólalást is. Igazán kár, hogy akik az ellenzéki sajtóban foglalkoztak a témával, szinte kivétel nélkül „elfelejtették” megnézni, elolvasni a szocialisták honlapját. Sőt a 888.hu impresszumára sem vetettek pillantást. Ezzel magyarázható, hogy az elkeresztelt Keresztesi látott napvilágot, hangzott el majd’ minden fórumon.

A miniszterelnök főtanácsadója, Lánczi András filozófus mást is megzavart az ellenzéki oldalon. Gyurcsány Ferenc DK-politikus interjút adott az egyik tévének, és idézte a főkurátort: „Amit korrupciónak nevezünk, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.” (Magyar Idők, 2015. december 21.) A volt miniszterelnök azonban Lánczi Tamás politológusnak adományozta a figyelemre méltó mondatot. Még szerencse, hogy az Orbán-korszak lényegét megvilágító gondolat a családban maradt, a politológus ugyanis a főkurátor fia.      

komment
süti beállítások módosítása