Médianapló

Médianapló - Mennyit kóstál egy flekk?

2016. január 28. 10:48 - Zöldi László

Úgy vettem észre, hogy negyvennyolc óra egy bejegyzés kifutási ideje. Például néhány perce érkezett a tegnapelőtti okfejtésre egy komment, amelynek álneves szerzője ezt a mondatot kifogásolja: „Öreg barátom azt javasolta, hogy egy flekkbe (1800 karakterbe) szorítsam a mondandót.” A német ajkú nyomdászoktól örökölt flekk nem rendítette meg, mert ő maga is a digitalizáció előtti sajtóban tanulta az újságírást, az 1800-at azonban nem érti.

Az egy gépelt oldal terjedelmével Pilhál György is foglalkozott nemrégiben. Azt írta a Magyar Nemzet hasábjain tavaly december 5-én, hogy „28 sor, 55 leütés soronként - ennyi egy flekk.” Ha a két számot összeszorzom, 1540 jön ki, ez kétségkívül nem azonos az 1800 karakterrel. De az emlékeimből fölsejlő flekkel sem. Csaknem két évtizedet töltöttem a Lapkiadó Vállalat kötelékében, szerzőként és szerkesztőként több ezer piros vonalakkal keretezett kézirat-lapot forgattam, és az utolsó sorban látható 26-os szám lebeg a szemem előtt. Oldalt pedig a vonalak hatvan leütésnyi helyet hagytak. Ez 1560. A különbség mindössze húsz, és a végeredmény szempontjából majdnem mindegy, hogy melyikünknek van igaza. A lényeg az, hogy az én számom sem azonos a bejegyzésben említett 1800 karakterrel.

Igen ám, csakhogy az a beszélgetés öreg barátommal (Bodor Pállal) 2002-ben hangzott el, amidőn már nem használtuk a leütést, mert túl voltunk az írógépes korszakon. A számítógépes karaktert csak én emlegettem, Pali ugyanis Erdélyből érkezett, ahol a magyaros jel kifejezést választották helyette. Akkor már az itteni sajtóban működtek az online szerkesztőségek, és a kiadóhivatalok sajátos módon igyekeztek megrövidíteni az újságírókat, elsősorban a gyanútlan pályakezdőket. Egy gépelt oldalt 2000 karakteresnek nyilvánítottak, és ezzel kárt okoztak a munkavállalóknak. Ha egy munkatársnak havonta ötven flekket kellett írnia, a fizetésért százezer karaktert kényszerült teljesíteni. Ha viszont a munkaadók a hagyományos flekket fogadták volna el mérőeszközül, 77 (78) ezer karaktert kellett volna teljesíteni.

A jókora különbséget ismerte föl a MÚOSZ érdekvédelmi bizottsága, amely éppen akkoriban dolgozta ki a honorárium-táblázatot. Ehhez pedig illett tisztázni a flekk karakteres mibenlétét. Hosszas vita után abban maradtunk, hogy megfelezzük az 1540 (1560) és a 2000 közti különbséget. Így jött ki ama bizonyos 1800 karakter, amellyel azóta is érvelhetnek a munkát vállaló újságírók.    

komment
süti beállítások módosítása