Médianapló

Médianapló - A kommentelők értéket kölcsönöznek-e a bejegyzéshez?

2016. január 18. 10:14 - Zöldi László

A 444.hu nevű portál pontokba szedte, hogy a továbbiakban miként lehet hozzászólni. Ha kommentelő volnék, nemcsak a hozzászólástól, hanem az élettől is elmenne a kedvem. Miután azonban leginkább elszenvedem az otromba, trágár kommenteket, indokoltnak vélem a szigort. A főszerkesztő meg is magyarázta: „Csak akkor van értelme, hogy az olvasó hozzászóljon az írásokhoz, ha az pluszt ad nekünk és az olvasóknak.” (Népszabadság, 2016. január 16.)

A hozzáadott értékkel indokolja tehát a szigorú moderálást. Ha álmodom, előttem is az lebeg, hogy amit e napi rovatban olvas a kommentelők szent gyülekezete, azt a legjobbak értelmezik, és megszívlelendő megjegyzéseiket átmentem a végső változatba. Ez a valóságban is gyakran megtörténik, mert mindig akad értelmes hozzászóló, aki kulturáltan fogalmazza meg az álláspontját. Örülnék, ha megismerhetném őket, de tudomásul veszem, hogy valamilyen ok miatt nem vállalják névvel és arccal a véleményüket. Róluk azonban ritkán tűnődöm, mert egy számjegyű töredékét alkotják a kommentelőknek. A túlnyomó többséget meg sem érinti a gondolat, hogy értéktöbblettel, hozzáadott értékkel kéne kecsegtetni a bejegyzés szerzőjét és olvasóit.

Egyikük meg is fogalmazta, hogy a poszttól függetlenül, egymás között szórakozzák ki magukat. Egyre inkább az a benyomásom, hogy afféle kutya-macska barátságban vannak egymással. Világnézetileg ellentétes szekértáborokban helyezkednek el ugyan, néhány tucatnyian azonban rátelepszenek egy-egy szerkesztőség digitális felületére, és elfoglaljál azt a fránya fórumot. Vitatkozó párok alakulnak ki, akik a bejegyzés megjelenése után negyvennyolc órával is győzködik egymást. Elküldik a másikat melegebb éghajlatra, bár rosszul érzik magukat egyedül, ha a megszokott vitapartner meg is fogadja a tanácsukat.

Talán ezzel magyarázható, hogy az utánközlő portálok közül a magát jobbközépre soroló Mandineren olvasható kommenteket jobb érzésű ember már kihagyja, és a független (vagy legalábbis középen álló) Index hozzászólói között is bőven akad troll, mindkét politikai oldalról, aki félreviszi, bundás indulatba fullasztja a vitát. Nem csoda, ha a Népszabadság Online lecseréli az odaszokott kommentelőket, a 444.hu pedig igyekszik kordában tartani őket. Vajon sikerül-e? Mi volna, ha nem várnók a hozzászólóktól, hogy értéket kölcsönözzenek a bejegyzésekhez, ennek fejében viszont moderálnák önmagukat?      

18 komment
süti beállítások módosítása