Médianapló

Médianapló - Az évek szavai

2016. január 17. 10:53 - Zöldi László

Az írja majd le hitelesen az Orbán-rendszert, aki a nyelvújítás felől értelmezi a legutóbbi fél évtized történéseit. Ehhez lesz adalék a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda kezdeményezése, néhány szakember ugyanis szavazásra bocsátotta az évek szavait, amelyeket a Magyar Idők című napilap hétvégi melléklete közölt..

Így lett 2010-é a vuvuzela, a Dél-Afrikában megrendezett labdarúgó világbajnokság miatt. Az év antiszava a vörösiszap-katasztrófa. A következő esztendőt az alkotmány jelképezte, és utálatot keltett a banki termék. A devizahitelből adódott 2012 szava is, az árfolyamgát. Kár, hogy a botos jeti antiszót nem értem. ’13 szava a rezsicsökkentés, illetve a mamahotel és a papabank - utalások a pénz szűkében lévőkre. 2014-é a nekirugaszkodó vállalkozás, amiben feltűnik a start up, bár a nagy reményekre jogosító kisvállalkozás jobban tetszene. Ja, és ’14 antiszava a vénaszkenner volt.

Mintha az év szava kellemes vagy legalábbis megoldott ügyet jelezne, antiszava pedig valaminek a megoldatlanságát, ártalmas mellékhatását sejtetné. Azért jutottam erre, mert a tavalyi szavazás ezt sugallja. 2015 szava a kerítés lett, antiszava viszont a gyoda (gyorstelepítésű drótakadály), a pengésdrót és a NATO-szögesdrót. Nem azért mondom, de fölismertem a kerítés jelentőségét, mert már a nyár közepén gyűjteni kezdtem a hozzá fűződő értelmezéseket. Az eredmény 246 idézet. Íme, néhány szellemes mondat, amelyet átmentettem a szállóige-gyűjteménybe is.

„A határkerítés a stadionok és a felcsúti kisvasút folytatása más eszközökkel.” Seres László újságíró (hvg.hu, június18.) „Vicces, hogy a kordonbontók kerítést építenek.” Bolgár György újságíró (Népszava, június 20.) „Most lehet, hogy építenék kerítést, de jó nagy kaput tennék rá.” Böjte Csaba ferences szerzetes (Heti Válasz, június 25.) „Érdekes ötlet ez a kerítésdolog, de mi inkább 175 kilométer magas és 4 méter széleset építenénk. Imádnák a turisták.” Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Pártja elnöke (Magyar Narancs, július 9.)

„Minél hosszabb a kerítés, annál könnyebb átjutni rajta.” Sztankóczy András újságíró (Heti Válasz, július 30.) „A kerítés felhúzása nagy áldozat a kormányzó részéről, hiszen a 22 milliárdos költségből számos stadiont lehetne építeni.” Markó Beáta publicista (Amerikai Népszava, augusztus 28.) „A miniszterelnök legszívesebben már a harangokból is kerítést öntetne.” Megyesi Gusztáv újságíró (Népszabadság, augusztus 29.) „Orbán Viktornak már az óvodában is kerítés volt a jele.” Föld S. Péter újságíró (Facebook.com, szeptember 18.)  

2 komment
süti beállítások módosítása