Médianapló

Médianapló - Ki-bevándorlók

2016. január 13. 10:37 - Zöldi László

Néhány napja a brit miniszterelnök Budapestre látogatott, és a mi kormányfőnk ezt találta mondani neki: „Mi nem migránsok vagyunk az Egyesült Királyságban.” Ama 55 ezer honfitársunkra utalt, akik hivatalosan is munkát vállaltak a szigetországban. Nem hivatalosan ennél sokkal többen dolgoznak kint, még ha túlzás is Londont a harmadik legnépesebb magyar városnak nevezni. Akár így, akár úgy, köztük vannak az immár diplomás tanítványaim is, akik szerencsét próbáltak. Figyelemmel kísérem a sorsuk alakulását.

Annuska egy kikötővárosban eresztett gyökeret. Kétkezi csomagolóként, a futószalag mellett kezdte, ma már a kelet-európai munkásnők főnöke. Júlia egy fogadási cég magyar osztályán dolgozik, talán ő az egész magyar részleg; a közösségi oldal tanúsága szerint megtalálta a helyét Londonban. Éva kávézóban keresi a kenyerét, nemrég írt soraiból kiderül, hogy jól érzi magát a brit fővárosban. De vannak olyan tanítványaim is, akik hazajöttek. Bianka kávézóban pincérnősködött, most már itthon tanít angolt. Timi Skóciában, egy kastélyból átalakított szállodában szobalánykodott, manapság itthon versenyez a fitneszben, és ha szükséges, flottul nyilatkozik angolul. Anita szintén szállodai szobalányként szorgoskodott, ám kinti tartózkodásából annyi maradt, hogy a novelláskötetét angolul is kiadta.

E rovatban az ő sorsuk révén keveredtem vitába többször is. Mielőtt kirobbant volna az úgynevezett migráns-válság, a nyelvérzékem már tiltakozott a mesterkélt kifejezés ellen. Furcsálltam, vajon Orbán Viktor miért nem éri be a jó öreg emigránssal. Ma már nyilvánvaló, hogy neki az a fránya migráns kellett, amelyet a gazdasági bevándorlóval azonosított, de csak azért, hogy nemrég a terroristát is kihozhassa belőle. Na, ezt elégelte meg egy Londonban élő honfitársunk, aki nyílt levélben közölte vele: „Mi, külföldön élő magyarok migránsok vagyunk, kivándorlók. Ha úgy tetszik, gazdasági bevándorlók. Sőt, sokunk még inkább emigráns, ha érted ezt a szót.”

Igazán nem szép tőle, hogy letegezte a miniszterelnököt, mindazonáltal érvet kölcsönzött ahhoz, hogy az emigráns kivándorlót jelent, akinek valamilyen okból nincs maradása a hazájában. A migráns bevándorlót, aki nemcsak gazdasági okból kéredzkedik be például az Egyesült Királyságba, hanem esetleg azért is, mert elege van az itthoni urambátyám-rendszerből. S mert a ki-bevándorlók közül elég sokat tanítottam, tudom róluk, hogy még csak véletlenül sem kacérkodnak a terrorizmussal.      

5 komment
süti beállítások módosítása