Médianapló

Médianapló - Hajnali szörfölés

2016. január 11. 06:05 - Zöldi László

Nem néztem végig a Golden Globe díjátadó ünnepségét, mert a régebbiek négy-ötórányira is elhúzódtak. Csupán hajnali háromkor ültem a számítógéphez, elvégre a külföldi filmek kategóriájában fél óra múlva hirdetik ki az eredményt.

A Népszabadság Online percről percre kísérte figyelemmel a fejleményeket, és fél négy után kilenc perccel jelentette be, hogy a Saul fia nyert. Helen Mirren pedig, aki nemrégiben nálunk forgatta a Szabók (Magda és István) Az ajtó című filmjét, elmondta, hogy Magyarország eddig sosem nyert Golden Globe-díjat. Még nem tudhattam, hogy a rendező, akit Laszlo Nemes-ként mutatott be a műsorvezető, félrecsúszott csokornyakkendőben áll a mikrofon elé, és példásan rövid, mintegy percnyi beszédben szól a közönséghez. Ekkor határoztam el, hogy végigszörfölőm a világhálót, vajon a hazai online szerkesztőségek észrevették-e a világra szóló sikert.

A Népszabadság vitte a prímet (Csákvári Géza és Ágoston Zoltán) az élő közvetítéssel. A hvg.hu-n Bodnár Zsolt szintén kitett magáért, de mert néhány percet késett, ő már megmutathatta a rendező félrecsúszott nyakkendőjét is. Csakúgy, mint Erdélyi Péter a 444.hu éber munkatársa, bár az ő videofelvétele néma maradt. Egyéninek hatott az Index (Libor Anita), az Origo (Varga Dénes), a Hír 24 (Bodnár Judit Lola és Muchichka László) tudósítása. A Mandiner, a 888 és a Népszava Online a Magyar Távirati Iroda szűkszavú hírét közölték, de becsületükre válik, hogy azon melegében beszámoltak a világsikerről.

Amelynek nem találtam nyomát a portálok közül a VS, a szombathelyi Nyugat és a debreceni Vagy címoldalán. A napilapok közül pedig a Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap, a Blikk, a Békés Megyei Hírlap, a Dunántúli Napló, a Heves Megyei Hírlap, a tatabányai 24 Óra, a Petőfi Népe, a Somogyi Hírlap, a Tolnai Népújság, az Új Néplap, a szegedi Délmagyarország, a győri Kisalföld, a Dunaújvárosi Hírlap, a Fejér Megyei Hírlap, a veszprémi Napló, a Vas Népe, a Zalai Hírlap, az Észak-Magyarország, a Hajdú-bihari Napló és a Kelet-Magyarország digitális kiadásában sem. A megyei újságok este tíz körül függesztették föl online szolgáltatásaikat.

Az online körülbelül azt jelenti, hogy élő, folyamatos, folyamatosan elérhető, folyamatosan kapcsolatban lévő. Belőle fakad, hogy az online újságíró már nem is annyira naprakész, mint inkább órára, sőt percre. A lapzárta tehát nem létező fogalom az online világban. A jelek mégis arra utalnak, hogy a mi digitális sajtónkban létezik.           

1 komment
süti beállítások módosítása