Médianapló

Médianapló - Orbán Viktor Felcsúton született-e?

2016. január 08. 11:06 - Zöldi László

Nem számoltam, hányadik bejegyzést írom kormányfőnk szülőfalujáról. De a sokadikat, és egyelőre csekély eredménnyel. A Népszabadság mai számában jelent meg (B. Z.) informatív cikke egy miniszterelnöki biztosról, akinek az lesz a dolga, hogy Orbán szűkebb pátriáját fejlessze. A szerző szerint „Mint az közismert, a Váli-völgyben található Felcsút, Orbán Viktor miniszterelnök szülőfaluja.”

Melyik közismert? Az, hogy Felcsút a Váli-völgyben található? Vagy az, hogy Felcsút Orbán szülőfaluja? Ha az utóbbira gondolt a cikkíró, akkor téved. Szerencsére ugyanebben a lapszámban körültekintőbben fogalmazott egy másik cikk szerzője. Batka Zoltán szerint „Orbán szülőföldjére eddig miniszterelnöki biztos nélkül is ömlöttek a közforrások.” Ő bezzeg nem foglalt állást a szülőfalu-kérdésben, példát mutat ezzel (B. Z.)-nek, az informatív cikk tájékozatlan szerzőjének. A lexikonok szerint ugyanis kormányfőnk Székesfehérvárott született, bár a kézikönyvek is tévedhetnek. Nem árt tallózni az Orbán-összesben, a miniszterelnök legjellemzőbb gondolatait megörökítő mondattárban, amely mintegy kétezer mondatot tartalmaz.

A nyilvánosság első számú kedvezményezettje ezt fejtegette a Fejér Megyei Hírlap 2001. december 10-i számában a felcsúti díszpolgárságról: „Egyre többet fogunk találkozni - nem titok, lassan költözködöm hazafelé.” Otthonának tekintette a nagy hírnévre vergődött települést, szülőfalujának mégsem nevezte. Talán azért nem, mert ezt is mondta: „Alcsútról, vagyis olyan átlagos dunántúli faluból származom.” (168 Óra, 1992. június 9.) Meg ezt is: „Ha az én gyerekkoromban ez a kormány lett volna hatalmon ilyen oktatáspolitikával, akkor én Alcsútdobozról Bicskéig sem jutottam volna el, nemhogy Budapestig.” (Demokrata, 1997. június 12.)

Elismerem, hogy ezek sem perdöntő jelentőségűek, a Képes 7 1989-es évfolyamában azonban interjú jelent meg a pályakezdő politikussal. Arra a kérdésre, hogy Székesfehérvárott született-é, ezt válaszolta: „Nem. Alcsútdobozon. Aztán Felcsútra kerültem, ott nőttem fel.” A Váli-völgy okkal nevezhető tehát Orbán Viktor szülőföldjének, szűkebb pátriájának. Most már csupán az a kérdés, hogy napjaink miniszterelnöke 1963. május 31-én csakugyan Alcsútdobozon jött-e a világra. Vagy vele vajúdó édesanyját esetleg beszállították a székesfehérvári kórházba? Ahhoz képest persze, hogy Felcsút legföljebb a (választott) falujának nevezhető, egész szépen kikupálódott.  

komment
süti beállítások módosítása