Médianapló

Médianapló - Miért nem kellenek bloggerek a Népszabadságnak?

2016. január 04. 10:47 - Zöldi László

Föld S. Péter az egyik legjobb magyar publicista. A közösségi oldalon kesernyés kísérőszöveggel adta közre az elbocsátó szép üzenetet, amelyben a Népszabadságot kiadó Mediaworks értesítette, hogy 2015. január 31-én megszünteti az online kiadásban olvasható blogokat. A humoráról ismert közíró másik digitális felületet keres 2007 óta megjelenő rovatának, egyelőre nem talált.

A kérdés nemcsak őt foglalkoztatja, hanem a blogger-társadalmat is. Például az ungvári költőt, Balla D. Károlyt, aki jóval korábban magától szállt ki ugyan a NOL-ból, mindazonáltal most széljegyzetben kommentálja a szomorú fejleményt. Ráadásul belinkelte Bognár László technikai részletekben bővelkedő értelmezését is. E harmadik szerző megpendíti, hogy a Népszava után a Népszabadság is „szélnek eresztette a bloggereit”. Azt az ellentmondást feszegeti, hogy a baloldali ellenzék két zászlóshajója az online-ra nyitás jegyében szűkítette az online szolgáltatásokat. Okfejtése meggyőző, már csak azért is, mert a Népszabadság kiadóhivatala csupán közölte, de nem indokolta a változtatást.

Számításba jöhet ama feltételezés, hogy az osztrák tulajdonos, aki néhány hónapja vette meg a patinás újságot, pénzt áldozna a Népszabadság Online korszerűsítésére. A felújításban volna logika, mert elfogadható Bognár László érvelése, miszerint a NOL technikailag, például a kereső-optimalizációban elmaradt a legolvasottabb portáloktól, az Indextől, az Origótól, a Mandinertől vagy a Blog.hu-tól. Amúgy is kirajzolódik előttem egy tendencia: az újdonsült tulajdonos mintha törekedne arra, hogy csökkentse a papíralapú változatnál dolgozó újságírók számát. Ebből akár az is következhetne, hogy növelné az online szerkesztőségben foglalkoztatott munkatársakét. Ebben nem találnék semmi meglepőt, elvégre ezt a felemás gyakorlatot folytatja egy szintén osztrák sajtóbefektető, aki Északkelet-Magyarországon működtet Nyugat-Erdélybe is átnyúló laphálózatot.

De lehetséges másik feltételezés is. Elképzelhető, hogy a bloggerek hangvételét túlságosan kormányellenesnek tartotta az új tulajdonos, és igyekszik megszabadulni tőlük. Vagy pedig az zavarta, hogy a radikális hangvételű blogokra rácuppantak a kormánypárti trollok, akiknek az otromba, trágár hozzászólásai elriasztották a Népszabadság hagyományos olvasótáborát. Mindez persze csupán találgatás, amelyet megelőzhetett volna a Mediaworks nevű cég, ha az elbocsátott bloggereknek küldött üzenete nemcsak szép, hanem indoklást is tartalmaz.      

41 komment
süti beállítások módosítása