Médianapló

Médianapló - A politikusok mikor mondanak hegyeset?

2016. január 03. 11:04 - Zöldi László

Mátics Éva az ATV Facebook-üzenőfalán nyilvánított véleményt legutóbbi mondatválogatásomról. Ezt írta: „Jók ezek a kiragadott szösszenetek, jellemzőek a helyzetünkre még így is.” Álláspontját a három utolsó szó miatt idézem, némi elmarasztalást olvasok ki belőlük.

1989 nyara óta húsz mondatot teszek bele az összeállításokba, 1378 héttel beszorozva 27560 jön ki. Az idézettek egyszer sem citáltak bíróság elé, ami azt sejteti, úgy nem emelek ki mondatot, hogy meghamisítsa a szövegkörnyezetét. Észrevettem viszont egy jelenséget, amelyre Kövér László a példa. A Mélymagyar című tévéműsorban ezt mondta: „Orbán Viktor küzd, mint malac a jégen.” A közmondások kézikönyvében a jégnél találtam kecskét, kutyát, rókát, szamarat és tehenet is. Vajon közjogi méltóságunk az állatseregletből miért éppen a malacot választotta?

A kérdés kaján, arra mégsem visz rá a lélek, hogy a legközelebbi összeállításba betegyem a „felségsértő” mondatot. A szövegösszefüggés ugyanis a miniszterelnök iránti tiszteletről árulkodik, és ha kiemelném a szerencsétlen megnyilvánulást, akkor szembe fordítanám a környezetével. A kijelentés óta még 36 óra sem telt el, de három szerkesztőség már cikk élére állította, hogy Kövér szerint Orbán malackodik (csúszkál) a jégen.

A másik esetben már nem lehettem ennyire méltányos. Lánczi András, a miniszterelnök főtanácsadója kifejtette: „Amit korrupciónak nevezünk, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.” (Magyar Idők, 2015.12.21.) A magyarázatát úgy foglalnám össze, hogy amit sokan korrupciónak vélnek, az nem más, mint a nemzeti-keresztény középosztály megerősítése, feltőkésítése. Nem tetszik ugyan az okfejtés, de legalább magyarázat. Kár, hogy a meghökkentő alapmondat nem viheti magával a heti összeállításomba.

Orbánék hatodik éve vannak hatalmon. Tavalyelőtt nyáron kezdődött a második ciklusuk, amelyben hajlamosak elveszíteni kapcsolatukat a választóikkal. Eltompultak a beidegződéseik, és olyasmit mondanak, amely önmagában is figyelmet érdemel. Észrevételem vonatkozik a 2002 és 2010 közti időszakra is. A szocialista és liberális politikusok szintén a második ciklusban tompultak el, és mondtak óvatlanul hegyeseket. Ezért is fontos a választási vetésforgó, amidőn a politikai elitek négyévenként váltják egymást.                                                                                                                                                                 

komment
süti beállítások módosítása