Médianapló

Médianapló - Látni-e a fáktól Erdő Pétert?

2015. december 30. 10:23 - Zöldi László

Ilyenkor, karácsony és szilveszter között az újságok tele vannak főpapi megnyilatkozásokkal. Erdő Péter például több interjút is adott. Az esztergomi-budapesti érsek, mellesleg a magyar katolikus egyház feje elég tudós férfiú ahhoz, hogy okfejtései hosszúak legyenek. Kár, hogy terjedelmes megnyilvánulásaiban csupán egyetlen gondolatot találtam, amelyen érdemes eltűnődni.

Ezt mondta: „A Szentatya mestere a rövid, egy-két mondatos üzenetek megfogalmazásának. Az interneten ez erősséget jelent, hiszen ami ott megjelenik, az mindenkihez eljut.” (Magyar Hírlap, 2015. december 24.) Aztán hosszas okfejtésbe feledkezett, aminek csak a lényegét foglalom össze: a szent könyvek mondandója sokkal bonyolultabb annál, mint hogy egy-egy mondatba lehetne sűríteni. Szavai nyomán kirajzolódott előttem egy személyinek látszó ellentét módszertani háttere. Erdő Pétert sokan Ferenc pápa ellenzékéhez sorolják, mert számos alapkérdésben más álláspontot foglalt el a nyilvánosság előtt is. A magyar bíboros minapi távozását a püspöki kar éléről eme ellentéttel magyarázzák. Nem vonom kétségbe az állítást, van azonban egy másik szempont is, amely árnyalja a leváltással felérő váltást.

Aki az utódja lett, a nála tizenhét évvel fiatalabb Veres András az egyházi kommunikációért felelt a püspöki kar titkáraként, mielőtt szombathelyi megyéspüskökségre adta volna a fejét. Feltételezhető tehát, hogy a váltás mögött nemcsak a pápa ellenérzése és fiatalítási szándéka rejlett, hanem a kommunikáció korszerűsítése (internetesítése) is, amelyre éppen Veres püspök jelenti a biztosítékot. Magam is Erdő Péter korosodó nemzedékéhez tartozom, a digitális bevándorlókéhoz, és érteni vélem berzenkedését az egy-két mondatos üzenetek, ha úgy tetszik: a harminc másodperces kommunikáció ellen. Felsőoktatásban dolgozóként egy harminckét órás tantárgy van a fejemben, és megéltem, hogy a magyar médiapolitika legutóbbi száz évét ugyanolyan nehéz könnyen megjegyezhető mondatokká egyszerűsíteni, mint egy teológiai doktornak a maga stúdiumát. Mégis lehetséges, már amennyiben a fáktól meglátjuk az erdőt.

Előadóként ennél tovább nem is mennék. Újságíróként azonban rögzíteném ama tapasztalatokat, amelyekre tudósokkal készített interjúk közben tettem szert. Mindig abban a beszélgetőpartnerben ismertem föl az iskolateremtő szakembert, aki szakmája legbonyolultabb folyamatát is egyszerű szavakkal, rövid és szellemes mondatokban foglalta össze.      

komment
süti beállítások módosítása