Médianapló

Médianapló - Tóbiás lakhatása

2015. december 26. 10:35 - Zöldi László

Akik mostanában interjút készítettek Tóbiás Józseffel, két csoportra oszthatók. Ama újságírók, akik nem sajnálják a Magyar Szocialista Párt elnökét, szó szerint hozták a mondatait - és előttünk állt egy csekély szókincsű, egyeztetési gondokkal küszködő, meglepően nehézkesen fogalmazó politikus. Stumpf András a másik csoportba tartozik. A Mandiner képviseletében sajnálta meg karácsonyi beszélgetőpartnerét, és szabatos magyar mondatokká fogalmazta át a gondolatait. Ez hatalmazta föl arra, hogy megpendítsen két kínos mozzanatot is.

Tóbiás József 1991 óta egy nyíregyházi lakásba van bejelentve, és mert a térítés állandó lakcímhez kötődik, 2003 óta mintegy ötvenmillió forintot vett föl az országgyűléstől, noha naponta Érden bérelt házból jár be dolgozni a fővárosba. Laktam Érden, és másfél évtizedet töltöttem a nyíregyházi főiskolán. Tapasztaltam, hogy az egyik tizenhét kilométernyire van Budapesttől, a másik kétszázhetvenre. Nem mindegy, hogy az ideiglenes vagy az állandó lakcímre kap-e költségtérítést a derék honatya. Erre mondta Tóbiás: „Ami törvény szerint jár, azt kaptam.” Valószínűleg nem emlékszik az MSZP hajdani miniszterelnökének, Medgyessy Péternek a finom distinkciójára, aki hasonló esetekre utalva mondta: „Lehet, hogy törvényes, de erkölcstelen.”

A szocialista pártelnöknek nem rótták föl politikai ellenfelei a pénzügyi turpisságot. Talán azért nem, mert a Fidesz soraiban is akadnak, akik trükköznek a lakhatási hozzájárulással. De azt is megkérdezte az újságíró, hogy miért éppen Hagyó Miklós érdi házát bérelte ki Tóbiás József. A szocialista politikus azt felelte, hogy jött a gyerek, és tágasabb albérlet után néztek, „Miklós” pedig javasolt megoldást. Aki egyébként éppen most „Küzd az igazáért.” Ha csakugyan kiderül, hogy igaztalan az úgynevezett nokiás vád, én is boldogulást kívánok a volt budapesti főpolgármester-helyettesnek a civil életben. Azt viszont választópolgárként nehezen viselném el, ha újra szerepet játszana a pártjában. Az a hatalomgyakorlási módszer ugyanis, amelyet megtestesített, lehet, hogy törvényes volt, de erkölcstelennek és ízléstelennek hatott.

Hagyó alakja és szemlélete változatlanul árnyékot vet az MSZP-re, mert nem nézett szembe vele, és a nyilvánosság előtt mindmáig nem határolódott el tőle. Ha elhatárolódott volna, akkor jelenlegi elnöke nem lakna a nagydarab jelkép érdi házában, és nem venné föl a nyíregyházi címre járó költségtérítést.          

55 komment
süti beállítások módosítása