Médianapló

Médianapló - A rabosítást miért szüntették meg Siófokon?

2015. december 20. 10:38 - Zöldi László

A tegnap figyelemre méltó híre, hogy változás következett be egy országos visszhangot kiváltó ügyben. A Somogy megyei főügyészség utasította a volt siófoki polgármester dolgában eljáró fonyódi járási ügyészséget, hogy szálljon le az ügyről, és kimondta, hogy az egészből legföljebb magánvádas intézkedés lehet. A digitális újság összefoglalta a történteket, hogy eligazodjon az olvasó.

A Balaton parti város közismert házát az önkormányzati testület meglepően olcsón adta el, és a módszert valaki kótyavetyélésnek tartotta. Az egyik közösségi oldalon ezt föl is rótta az akkori polgármesternek, aki azonban nem a bírálóját vonta felelősségre magánvádas eljárás keretében, hanem a bejegyzés megosztóit. A tegnapi hír azért fontos fejlemény, mert a magánvádas vizsgálatból közvádas lett azáltal, hogy a helybéli ügyészség nevére vette az ügyet - ezt csinálta most vissza a megyei főügyészség. Igen ám, de az egyébként pontos cikkből kimaradt, hogy a változtatás milyen következménnyel járt. A kétféle eljárás közt ugyanis az a különbség, hogy a közvádas óhatatlanul rabosítást eredményez.

Márpedig a rabosítás mögött az rejlik, hogy be kell menni a rendőrségre, ahol három nézőpontból lefényképeznek bennünket, az ujjainkat összekenik fekete festékkel, hogy lenyomatot vegyenek róluk, és ha ráadásul az ügyészség még az átlagosnál is súlyosabbnak minősíti az ügyet, akkor a DNS-ünk szintén bekerül a digitális archívumba. Örvendetes, hogy az eggyel magasabb ügyészségi szint felülbírálta a járásit, de mi lesz a bejegyzés rabosított megosztóival. Mi ilyenkor a megoldás? A helytelenül döntő járási ügyészség bocsánatot kér tőlük? A bocsánatkérést felelősségre vonás követi a hivatalban? A helyi sajtó, amelyet a volt polgármester elvbarátai ellenőriznek, köteles közölni, hogy a rabosítottakat kivonják a közvádas műveletből?

S ha ez megtörténik, vajon törlik-e a rabosítás dokumentumait a rendőrségi nyilvántartásból? Netán megtartják arra az esetre, ha a következő alkalommal a volt polgármester magánvádas eljárást indít a település ama lakosai ellen, akiket már sikerült kiszorítani a helyi nyilvánosság fórumairól, azt azonban nem akadályozhatja meg, hogy a tőle független közösségi oldalra föltett bejegyzést olvasók megosszák az ismerőseikkel? Hátha az államot képviselő járási ügyészség esetleg ismét lehetőséget lát az elégedetlenkedő állampolgárok megrendszabályozására, és nevére veszi a magánvádat.            

5 komment
süti beállítások módosítása