Médianapló

Médianapló - Lenni vagy látszani?

2015. december 10. 10:53 - Zöldi László

A megújult Magyar Nemzet figyelemre méltó szerzője Pápay György. Korábban nem ismertem a publicisztikáját, amióta azonban a laptulajdonos összeveszett a miniszterelnökkel, és újságírói a kritikus konzervativizmus jegyében képzelik el az újság működését, az ő cikkei mutatják az irányt. E szakmai elismerés után talán eltűnődhetek az egyik megjegyzésén.

Miközben az Orbán-kormány korrupciós gyakorlatát elemezte, akadt egy látszólag mellékes mondata: „Hiszen - ahogy az örökbecsű szocialista mondás tartja - nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.” Aztán megemlítette persze Kósáné Kovács Magda nevét is, elvégre tőle származik a gyakran idézett szállóige. Vagy nem tőle. Összegyűjtöttem a rá utaló széljegyzeteket, és 1998 óta huszonnégyet találtam a Pápayéhoz hasonló megfogalmazással. Pedig nem lepődnék meg, ha egy művelődéstörténeti nyomozás kiderítené, hogy a gondolat ókori, görög vagy latin bölcselőig vezethető vissza.

A felvilágosodás táján némi változtatással ezt emelte át saját életművébe egy francia író vagy filozófus. Majd egy XIX. század végén összegereblyézett német szállóige-gyűjtemény révén került át az Osztrák-Magyar Monarchiába, hogy aztán a XX. század utolsó előtti évében bukkanjon fel a magyarországi médiában. A Tocsik-botrány után általa jellemezte Kósáné Kovács Magda az MSZP választási vereségét, az amatőr módon művelt állami korrupció mibenlétét. A franciás műveltségű szocialista politikus egyszer nyilvánosan is utalt a szállóige gyakori használatára, íme: „Más az, hogy kikre vonatkozik az elhíresült mondásom.” (Népszava, 2000. március 20.) Ezt úgy értelmezem, mint a többi ősmondat közismert emberhez fűződő karrierjét.

A kocsmázó, kávéházba járó polgárok hajlamosak megbeszélni egy gondolatot, amelyet előző este hallottak a rádióban vagy a televízióban, esetleg aznap reggel olvastak az újságban, és telibe találta a közérzetüket. Saját tapasztalataik alapján elvesznek belőle, de hozzá is tesznek. Elvégzik a maguk társalkotó munkáját rajta, ez az előfeltétele annak, hogy a magukénak érezzék. Aztán attól fogadják el, aki a szélesebb nyilvánosság előtt veszi a nevére. Például a pártját kritikával illető szocialista politikustól. Egyébként a nagy hírre vergődött mondatot néhány évvel korábban, a Népszava 1993. július 31-i számában imigyen fogalmazta meg Pallagi Ferenc újságíró: „Mindenki tudja, nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.”

komment
süti beállítások módosítása