Médianapló

Médianapló - Hol vagytok ti, régi kispulisok?

2015. november 15. 10:16 - Zöldi László

Hábé színházol? Nocsak. Ez ötlött fel, amikor átnéztem a Hajdú Online tegnapi kínálatát. Egyik kedvenc tanítványom érdekes interjút készített Hernádi Judittal abból az alkalomból, hogy a neves színésznő Debrecenben is eljátszott egy rákos színésznőt. A Happy Ending című előadással járja az országot, és szívesen áll a fiatal újságírók rendelkezésére.

Bori attól lett Hábé, hogy az első szemináriumon mindig eljátszunk az újságírással kacérkodó főiskolások nevével. Ha majd több cikkük jelenik meg ugyanabban a lapszámban, mit lehet kihozni a nevükből? Horváth Borbála kezdőbetűi azonosak Hans Békessyével, akinek a vezetéknevét nehéz volt kimondani német nyelvterületen, a szignója alapján ezért lett belőle Hans Habe, a földkerekség egyik legismertebb riportere. Bori tehát a leghosszabb cikkét teljes névvel írja majd alá, de ha glosszája is lesz az újságban, azt már jelölheti a H. B.-vel. Így ragadt rajta a Hábé becenév. Ha találkozunk vagy telefonon beszélgetünk, ő maga is így szokta emlegetni magát.

Van ok az összehasonlításra, diák korában ugyanis írt egy kitűnő, jövőbe vetített riportot. A történet mostanában játszódik, amidőn a pénz már elértéktelenedett, a hajdúsági emberek a ház mögötti kertből látják el a családjukat, a fölösleget pedig másokkal cserélik el ama tárgyakra, melyek az élet fenntartásához szükségesek. Az ifjúsági Pulitzer-díj bírálóbizottsága abban az évben Borinak adta az első díjat, ő meg ahelyett, hogy a legrangosabb junior kitüntetéssel rohant volna az első profi szerkesztőségbe, elszegődött a nyíregyházi színházhoz. Ladányi Andrea rendezett-koreografált egy táncjátékot, amiben ő testesítette meg az egyik ágylábat. Gondolom, színházi szerelméből származik a Hernádi Judittal készített interjú is, amelyet már a Hajdú-Bihari Napló munkatársaként, teljes névvel jegyez.

Ő többé-kevésbé sínen van. De mi lehet a többi kispulival? Pisti, a beregszászi fiú ugyanabban a szerkesztőségben dolgozik, mint Hábé, az online részlegnél videózik, nemrégiben például Gyurcsánnyal készített interjút. Zsófi szintén Debrecenben él, neveli a másfél éves kislányát, mellőle menedzseli az egyik kereskedelmi tévé kelet-magyarországi tudósítóit. SAV nemrégiben költözött a Nyíregyházán élő szüleitől Budapestre, de változatlanul blogol és műfordít. Levente Amsterdamba tette át székhelyét Luxemburgból. Az angol és a német mellé megtanult hollandul is, szüksége van rá egy csomagküldő szolgálatnál. Publicisztikában ő volt a legjobb.             

komment
süti beállítások módosítása