Médianapló

Médianapló - Hamis toposzok

2015. november 12. 10:52 - Zöldi László

Kezd unalmas lenni, hogy falra hányom a borsót. A közösségi oldal üzenőfalára sokadszor kéne följegyezni, hogy a leggyakrabban emlegetett közszereplőnek, Orbán Viktornak Felcsút nem a szülőfaluja. Másfél napon belül mégis négyen utalták a stadionos, kisvasutas községbe.

Az ATV Csatt című vitaműsorában két ügyvéd, Magyar György és Kende Péter származtatta Felcsútról (az utóbbi pedig igazán tudhatná, elvégre két könyvet is írt róla). A Hír TV Szabadfogás című vitaműsorában a képzőművész Wahorn András vélte Felcsútot Orbán szülőfalujának, és ugyanezt ismételte meg a ma reggeli Népszavában Beck Tamás publicista is. Már nem részletezném, hogy a miniszterelnök Székesfehérvárott született, és a gyermekkorát Alcsútdobozon töltötte. Bizonyára oka van arra, hogy a szomszédos Felcsúton építkezett - csöppet sem zavarna, ha az urak úgy emlegetnék a felvirágoztatott települést, mint a faluját.

Ha a toposz ógörögül közismert képet, fordulatot, jellemző sémát, klisét jelent, akkor van hamis toposz is, amely gyakran használt félreértés. Ilyen például Orbán állítólagos szülőfaluja, ráadásul két további hamis toposz is tapad a nevéhez. Nem igaz, hogy a rendszerváltás hajnalán, egy zalaegerszegi nagygyűlésen ő döngölte volna agyagba a kommunistákat. A képletes döngölés megtörtént ugyan, de a pódiumon mellette álló Németh Zsolt nevéhez fűződik. Az sem igaz, hogy a kilencvenes évek elején Orbán Viktor liberális honatya kimondta volna a parlamentben: "Térdre csuhások!" Valaki kétségkívül bekiáltotta a Fidesz-frakcióból, a mostani miniszterelnök szerzőségét azonban senki sem bizonyította, sokan mégis neki tulajdonítják a szekuláris felszólítást.

Van még egy hamis toposz, amelyet másik miniszterelnökhöz szokás kötni. Gyurcsány Ferenc a híres-hírhedt őszödi beszédben csakugyan kimondta, hogy „Hazudtunk reggel, éjjel meg este.” A mondatot azonban eredetileg Örkény István fogalmazta meg a maga sajátos módján, amidőn 1956. október 30-án a Szabad Kossuth Rádióban érzékeltette a Rákosi-rendszerből kiábrándult értelmiségiek lelkifurdalását. Nemrégiben vita zajlott a világhálón arról, vajon mi a különbség a toposz és az archétípus között. Az a benyomásom, hogy a (hamis) toposz előre gyártott elem a szellemi restségre hajlamosak megnyilvánulásaiban, akiknek nincs kedvük felkutatni, valójában miről is van szó. Ki volt az ősforrás, ki mondta először, kinek a nevéhez fűződik?             

16 komment
süti beállítások módosítása