Médianapló

Médianapló - Kunhalmi susog

2015. november 04. 10:18 - Zöldi László

Hiller István furcsát mondott ama bizonyos kerítésről. Ez megér annyit, hogy okfejtését egy műsorvezető értelmeztesse az első eléje kerülő szocialista politikussal. Ma reggel épp Kunhalmi Ágnest hívta meg, hogy beszélgessenek az állami felsőoktatásról és a Magyar Művészeti Akadémia terjeszkedéséről. A fővárosi pártszervezet elnöknője kurtán válaszolt a kerítés-kérdésre, de aztán megtetszett neki a téma, és ott is ragadt.

Pedig nem először fordult meg az ATV stúdiójában, és tudta, hogy tíz percnél több nem jut neki. Ha elbeszéli az időt a szűkebb érdeklődési köre elől, csak magával tol ki. Ez meg is történt. Azt fejtegette például, hogy „milliók állomásoznak Törökországban, Görögországban és Libanonban”. E felsorolásban Görögország a kakukkfióka. A másik két országban milliók „állomásoznak” menekülttáborokban, a görög kormány azonban igyekszik minél gyorsabban megszabadulni a törökországi lágerekből érkező és Nyugat-Európába igyekvő százezrektől. A tévedést sajnálatosnak vélném, és aligha pazarolnék rá néhány sort, de a világpolitikai fejleményeket elemző interjúalany „Erdogan miniszterelnök úr”-nak nevezte Törökország első számú politikusát.

Aki valaha csakugyan kormányfő volt, de már évek óta ő az államfő, és éppen most, egy győztes választás után fáradozik azon, hogy prezidenciális köztársasággá alakítsa át a népes országot. De még a balul sikerült folytatás sem ösztönzött arra, hogy az Európa és Ázsia határán tévelygő politikusnőnek szenteljem a mai harminc sort. Ő azonban áttért Merkel kancellárra, és szóba hozta, hogy a leginkább protestáns németeket tömörítő CDU elnöknője a menekülteken különbözött össze koalíciós partnerével, a katolikus bajorokat képviselő CSU-val. Ez speciel igaz, bár szíven ütött, hogy így ejtette ki az utóbbi párt kezdőbetűit: C S U, a középsőt s-sel, nem pedig sz-szel. Ezen se háborodtam föl, eszembe jutott viszont egy jelenet a múlt század kilencvenes éveiből.

Az immár szabadon választott magyar országgyűlést meglátogatta egy küldöttség Bajorországból. A német szövetségi tartományt akkoriban is a Christlich Soziale Union kormányozta, és a vendégeket Vörös Vince kisgazda politikus, parlamenti alelnök így üdvözölte: „Köszöntöm a CSU képviselőit.” Még csak nem is s-sel ejtette ki azt a fránya betűszót, hanem cs-vel. Ehhez képest semmiség Kunhalmi Ágnes susogása. Abban bizakodom, hogy ha végre túl lesz a középfokú nyelvvizsgán, nemcsak a diplomáját veheti át, hanem a kiejtése is megjavul.           

5 komment
süti beállítások módosítása