Médianapló

Médianapló - Mohamed igája

2015. október 30. 10:56 - Zöldi László

Tegnap este, az egyik tévéműsorban megszólították György Pétert. A neves médiakutató nehezményezte, hogy a hazai nyilvánosság fórumain furcsa szakértők fejthetik ki álláspontjukat a menekültkérdésről. Aki ugyanis az iszlámról próbálja felvilágosítani a médiafogyasztókat, jól tenné, ha megtanulna arabul, elolvasná a Koránt, és persze az sem ártana neki, ha néhányszor ellátogatna a Közel-Keletre. Miközben beszélt, azonnal felötlött egy minap olvasott interjú.

A beszélgetés egész újságoldalnyi terjedelmű, és a Veszprémben szerkesztett Napló című napilapban jelent meg. Márfi Gyula érsek számolt be arról, hogy Gerhard J. Bellinger Nagy valláskalauz című könyvéből elolvasta „az ide vonatkozó huszonhat oldalt”. Ennek alapján szerinte nem lehet hiteles ama feltételezés, hogy a túlnyomórészt muszlim tömegek a polgárháború elől menekülnek Európába. Az általa frissiben megismert fejezet szerint a „dár al-iszlám”-ból, vagyis iszlám területről menetelnek a „dár al-barb”, azaz a háborús terület irányába. Nem a háború elől menekülnek tehát, hanem hozzák a háborút, mindazonáltal megengedi, hogy „nem fegyverekkel, hanem hittel”. Egyébként pedig genetikai adottságuk „a hazátlanság mint természetes életmód”. Figyelemre méltó mondandóját így foglalta össze: „Európa levetette magáról Krisztus szelíd igáját, most az a veszély fenyegeti, hogy nyakát Mohamed sokkal szigorúbb igájába hajtják.”        

Felsőoktatásban dolgozó tanárként borzongással vegyes csodálattal adózom a veszprémi érseknek. Nekem szakajtónyi tanulmányt kell elolvasni ahhoz, hogy szűkebb érdeklődési körömben megtartsak egy negyvenöt perces órát a magyarországi médiapolitikáról. Ő viszont elolvas huszonhat oldalt egy vaskos könyvből, és a nem is érdeklődési körébe vágó témáról képes nyolc gépelt oldalnyi interjút adni. Becsületére váljék azonban, hogy a nagyvonalúan felvázolt eszmefuttatás ellenére némi visszafogottságot is tanúsított. Ezúttal már nem hozakodott elő azzal, amivel épp akkor lepte meg a Veszprém megyei nyilvánosságot, amikor Orbán Viktor egyetlen „megélhetési bevándorlót” sem szándékozott befogadni. (A miniszterelnök azóta is tartja magát ehhez.)

Pedig a katolikus főpap minapi gondolatmenetéhez illő módon pendítette meg a nyár közepén, hogy „Mivel a legnagyobb veszélyben most az üldözött keresztények vannak, elsősorban azt tartanám ideálisnak, ha őket fogadnánk be.” (Napló, 2015. június 10.)

24 komment
süti beállítások módosítása