Médianapló

Médianapló - Miért neteznek az öregek?

2015. október 28. 10:34 - Zöldi László

Van egy közös ügyünk Dolhai Józseffel. Hajdani tanítványom néhány hete megkínált egy ellentmondással, amely az elmúlt évtizedbe nyúlik vissza. Amidőn még a nyíregyházi főiskolán tanult, azt tanítottam neki(k), hogy száz nyugdíjasból csak négyen használják a számítógépet. Ő pedig küldte az új adatokat: az Európai Unióban a 65 és 74 közti korosztályból nálunk lett legmagasabb a netező nyugdíjasok aránya. E rovatban próbáltam összevetni a 2009-es adatot a legújabb fejleményekkel, tegnapról mára virradóra viszont újabb adalékokat hallottam.

Egy másik tanítványomnak, Kumin Viktóriának van a Magyar Rádióban egy műsora, amely mindig éjfél után tíz perccel kezdődik, és negyed óráig tart. Három, legföljebb négy röpke beszélgetés fér el benne, ma 0.16-tól például egy témánkba vágó interjúval indult. A hangja alapján középkorú informatikai szakember kifejtette, hogy 230 ezer 65 évesnél idősebb kapcsolódott rá az egyik közösségi oldalra, de van egy másik száma is: a 60 fölöttiek közül 440 ezren szörfölnek a Facebook üzenőfalán. A szüleit említette. Anyja és apja külön használja a saját számítógépét, és most már nemcsak azt osztják meg ismeretségi körükkel, amit fontosnak tartanak, hanem a híreket is a világhálóról szedik le, sőt ki-ki az érdeklődéséhez illő írásokat keresi a Google segítségével. Miközben hangjából kiéreztem a büszkeséget, azt is hozzáfűzte persze, hogy azért nem várjunk túl sokat a „digitális bevándorlóktól”, akik az internetben rejlő lehetőségekből aránylag keveset aknáznak ki.

2009 óta abból a szempontból nem sokat változott a helyzet, hogy 3 millió a nyugellátásban részesülők száma, de csak 2 milliónyian kapnak öregségi nyugdíjat. Az utóbbi 3,9 százaléka mindössze 80 ezer volt, ehhez képest csakugyan óriási ugrás a 440 ezer (22 százaléknyi) netező öreg. De vajon mivel indokolható a több mint ötszörös gyarapodás? Aligha tévedek nagyot, ha egyebek mellett - javult a digitális szolgáltatások színvonala, olcsóbb lett a számítógép, előtérbe került az okostelefon - abban keresem a feltűnő változás okát, hogy immár külföldön él mintegy félmillió fiatalunk.Az egyik lányom, a menyem testvére, három unokatestvérem egy-egy gyereke is. Azóta a családból minden hatvan fölötti szkájpol.

Elég ama félmillió hazánkfia és -lánya rokonait figyelembe venni, hogy akár kétszázezerre is becsülhessük az érzelmi okból netező nyugdíjasok számát. Lehet, hogy éppen ez magyarázza az öregek látszólag váratlanul megugrott digitális fejlődését?    

3 komment
süti beállítások módosítása