Médianapló

Médianapló - Ki hazudott éjjel-nappal?

2015. október 24. 11:05 - Zöldi László

Digitális ismeretségi körömbe csupán fényképpel lehet bejelentkezni. Ezért tudható, hogy a hölgy idős. Ahányszor csak tűnődöm Gyurcsány Ferencről, kifejti a véleményét, és többnyire nem dicsér meg. Tegnapi bejegyzésem után ezt írta: talán igazam van abban, hogy kedvenc politikusa megsértette a Klubrádió műsorvezetőjét, de megérthetném a helyzetét. Elege van már abból, hogy nemcsak „a kormánypárti karaktergyilkosok” izélgetik, hanem a világnézetéhez közel álló újságírók is.

Fenntartom, hogy nem dicsérni jöttünk a Demokratikus Koalíció elnökét, hanem elemezni a tevékenységét, azt viszont látom, hogy a kormánypárti gyurcsányozás mögött mi rejlik. Nem is keverném össze a kettőt. A minap például egy ökumenikus tévéműsorban a Fidesz érveit kidomborító Mráz Ágoston Sámuel azt fejtegette: ha elhangzik valahol, hogy hazudtunk reggel, délben meg este, mindenkinek Gyurcsány Ferenc jut az eszébe. A kivételek közé tartozom, mert nekem Örkény István.

59 esztendeje, hogy a Magyar Rádió szétlőtt épületéből a Parlamentbe költözött a Szabad Kossuth Rádió. Október 30-án ott olvasta fel Örkény jegyzetét egy bemondó, ama mondat pedig így hangzott: „A rádió hosszú éveken át a hazugság szerszáma volt. Parancsokat hajtott végre. Hazudott éjjel, hazudott nappal, hazudott minden hullámhosszon.” A Rákosi-rendszer propagandáját éles kritikával illető álláspontot fogalmazta át Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2006 májusában, az őszödi kormányüdülőben szintén többes szám első személyben előadott önkritikává.

Ha az 1956-os megnyilatkozás felől értelmezzük a fél évszázaddal később történteket, akkor nyilvánvaló a helyzet. Örkény propagandisztikus szándékkal írt könyveket, kiábrándult azonban a szocialista realizmusból, és Sztálin halála után elhatározta, hogy tovább nem hazudik. Fogadalmát be is tartotta, de a Magyar Rádió 1956 őszéig nem követte. Az idézett jegyzetben tehát keveredik a személyes lelkifurdalás és az állami propaganda-eszköz megítélése.

Nem feltételezem Mráz Ágoston Sámuelről, hogy ezzel az összefüggéssel nincs tisztában. A szakmailag felkészült politológusról ennél rosszabbat feltételezek. Manipulatív célzattal tulajdonítja Gyurcsány Ferencnek a kétes hírnévre vergődött mondatot. Nem áll érdekében, hogy a tévénézők megértsék: a választási győzelem után miért mondta zárt körben a miniszterelnök: „Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, hazudtunk reggel, éjjel meg este.”      

9 komment
süti beállítások módosítása