Médianapló

Médianapló - Kunhalmi kioktat

2015. október 21. 10:56 - Zöldi László

Bizonyára tragikai vétség, hogy csupán egy mondatot emelek ki a szocialista politikusnő tegnap délutáni megszólalásából. A Klubrádióban ezt mondta Kunhalmi Ágnes a Magyar Távirati Irodáról: „Nem hagynak minket politizálni.” Így, többes szám első személyben. Az a benyomásom, hogy a legnagyobb pártszervezet, a budapesti elnöke kikotyogta azt, amiről a székház folyosóján szokott beszélgetni.

A történet dióhéjban úgy foglalható össze, hogy a temperamentumos hölgy vasárnap tartott egy sajtótájékoztatót. Az MTI tudósított ugyan róla, de nem azokat a mozzanatokat emelte ki, amelyeket ő lényegesnek tartott volna. A rádióműsorban azt fejtette ki, hogy ha országgyűlési képviselőként ötször állna a nyilvánosság elé, akkor a hírügynökségnek ötször kéne tudósítani a mondandójáról. Szegény műsorvezető (Bolgár György) hiába bizonygatta, hogy van már a sajtótájékoztatónál hatékonyabb módszer is az üzenet átvitelére, az MSZP üdvöskéje mintha meg sem hallotta volna. Sodró lendülettel fújta a magáét. Ekkor már nem szenvedélyes hölgyre, hanem inkább hisztérikára emlékeztetett.

Álláspontjára és hangnemére azért kaptam föl a fejem, mert arra is emlékeztetett, amit a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben hallottam a szőnyeg széléről. Akkoriban hetilapot szerkesztettem, és havonta legalább egyszer, egyik lábamról a másikra állva vártam ki a hivatalos elmarasztalást kitűnő publicisták gondolatébresztő írásairól. Márpedig ha egy 1982-ben született fiatalember nyilvánosság-felfogása és hangvétele emlékeztet a hajdani agitprop osztályéra, akkor bizony baj van Kunhalmi Ágnes médiaszemléletével.

Abban nincs vita köztünk, hogy a Magyar Távirati Iroda elfogult az Orbán-kormány iránt. De ha a volt kommunikáció szakos politikusnő jobban ismerné az MTI történetét, tudhatná, hogy az állami hírügynökség mindig az éppen hivatalban lévő kormányhoz húzott. Mindazonáltal hírekhez értő újságírók dolgoznak benne, akiknek joguk van mást kiemelni a szövegből, mint amit a közéleti személyiségek fontosnak tartanak. Ezt nevezik hírértéknek, amiről valószínűleg tanult Kunhalmi Ágnes is, bár talán nem ártana, ha a közelgő államvizsgára újra átvenné ezt az anyagrészt. Ha pedig többes szám első személyben megfogalmazott álláspontja nemcsak a magánvéleményét tükrözi, akkor még szerencsés is, hogy tegnap délután nem hatalmi helyzetben rontott neki az újságíróknak.

22 komment
süti beállítások módosítása