Médianapló

Médianapló - Az ellenzék mit akar kezdeni a nyilvánossággal?

2015. október 20. 10:34 - Zöldi László

Tegnap este. egy tévéműsorban Majtényi László alkotmányjogász figyelemre méltó tapasztalatot osztott meg beszélgetőtársaival és a nézőkkel. A hajdani médiahatóság, az Országos Rádió és Televízió Testület egykori elnöke szakmai tanácskozásról érkezett a stúdióba, és arról számolt be, hogy az egyik médiaszakértő szerint a majdani kormányváltás után nélkülözhetőek lesznek a közszolgálati médiumok. Bárki kerül ugyanis hatalomra, maga alá fogja gyűrni a közpénzből finanszírozott intézményeket.

E sorok írója is azok közé tartozik, akik a sajátos kelet-európai körülmények között valószínűtlennek tartják a közszolgálati médiumok függetlenségét. Meggyőzhető volnék azonban arról, hogy Orbánék veresége után visszahelyezhető jogaiba a közszolgálati média, ha választ kaphatnék néhány kérdésre. Arra például, hogy mi lesz a nyilvánossággal, ha 2018-ban a Jobbik alakíthat kormányt. Vonáék egyelőre nem verték nagydobra az elképzeléseiket, de elég belenézni házi televíziójuk, az N1TV műsoraiba, hogy képünk legyen a médiát illető szándékaikról. Ha pedig koalíciót alkotnak a Fidesszel - ami szintén benne van a pakliban -, akkor a jelenlegi kormányzat propagandisztikus gyakorlata ötvöződne egy talán még sorvasztóbb médiapolitikával.

De nézzük a másik oldalt is! A baloldali ellenzék nyilvánosságszemléletéről még a magamfajta, médiapolitikával foglalkozó szakember is keveset tud. Ennek három oka lehet. Az első az, hogy koncepciónak azért nincs nyoma, mert az ellenzéki pártoknak nincs elképzelésük a rendszerváltás utáni nyilvánosságról. A második az, hogy külön-külön kidolgoztak ugyan valamiféle médiaprogramot, ezeket azonban nem akarják nyilvánosságra hozni, mert tisztában vannak azzal, hogy lehetetlen összefésülni őket. A harmadik ok pedig az, hogy vannak ugyan elképzeléseik, össze is lehetne fésülni őket, elvégre nagyjából ugyanarra jár az agyuk, mégse merik a nyilvánosság orrára kötni, mert azt szeretnék, ha a közszolgálati médiumok a nótájukat fújnák.

Mindezek feltételezések persze, még ha nem nélkülözik is a logikát. Szívesen engednék belőlük, ha az Orbán-kormányt balról bírálók az ellenzékiségük hatodik évében végre eljutnának oda, hogy külön-külön vagy együtt szakmai tanácskozásokat szerveznének. Mondjuk arról, hogy mihez kezdenének a nyilvánossággal. Például hogyan helyeznék vissza jogaiba a közszolgálati médiát, ha 2018-ban esetleg átvennék a hatalmat?         

1 komment
süti beállítások módosítása