Médianapló

Médianapló - Számháború

2015. október 04. 09:58 - Zöldi László

Róna-Tas Ákos a San Diego-i egyetemen tanít szociológiát, köpésnyire a mexikói határzártól. A 444.hu felületén fejtette ki, hogy „A kerítése nagyon drága és meglepően hatástalan.” Hiába húzták fel 670 mérföldnyi (1078 kilométernyi) hosszúságban 2,4 milliárd dollárért (650 milliárd forintért), hiába járőrözik mögötte 17 ezer határőr, aki akar, bejön az Egyesült Államokba, aki meg az idénymunka után hazamenne, azért marad, mert nem kockáztatja az újabb szögesdrót-mászást. A morális pánikról pedig úgy vélekedett, hogy nálunk „az Orbán-kormány tudatosan szítja, ő a morális fővállalkozó, amely jól megfizetett alvállalkozókkal dolgozik”.

Azt vettem észre, hogy a legutóbbi napokban választókerületi elnökök a vezető kormánypártból országszerte sajtótájékoztatóra invitálták az újságírókat. A parlamenti ellenzék baloldali részét bevándorláspártinak minősítették, a Jobbikot pedig azzal vádolták, hogy egyszerre iszlámpárti és bevándorlásellenes, ami ugye fából vaskarika. A nemzeti konzultációt sikeresnek könyvelték el, végtére is egymillió válaszlevél érkezett vissza - a nyolcmillióból, fűzöm hozzá -, és „a többség úgy nyilatkozott, hogy az országot meg kell védeni”, ezt szolgálja a kerítés. Bár a kísértetiesen hasonló eszmefuttatásokból központilag vezérelt kommunikációs hadjárat bontakozott ki, az elhangzott számok zavarba ejtettek.

Október elsején Pócs János, a jászsági választókerület képviselője 230 ezer „migráns” érkezéséről beszélt (Szoljon.hu). Kósa Lajos debreceni honatya 250 ezerről (Magyar Idők), Vantara Gyula békéscsabai képviselő viszont már 300 ezerről (Beol.hu). Ugyanezen a napon Lázár János hódmezővásárhelyi honatya és a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy „a héten megérkezhet az idei 300 ezredik menekült”. Ugyancsak a Népszabadság tudósítása szerint másnap Pintér Sándor belügyminiszter arról számolt be, hogy 287363 „migráns” utazott keresztül az országon. Oké, az egyik miniszter arról beszélt, ami várható, a másik meg arról, ami volt. Köztük nincs lényeges ellentmondás. De mit kezdjünk az összevissza beszélő alvállalkozókkal?

Például Dr. Kovács Józseffel, a másik Békés megyei választókerület képviselőjével, aki egy nappal később szólalt meg, mint a 300 ezres Vantara Gyula, és csupán 230 ezer muzulmán „migránsról” szedte le a keresztvizet. A tömegtájékoztatásra vállalkozó kormánypárti honatyák vajon honnan, milyen forrásokból tájékozódtak, hogy ennyire eltérő számokhoz jutottak?           

komment
süti beállítások módosítása