Médianapló

Médianapló - A szűkebb pátria

2015. szeptember 28. 10:25 - Zöldi László

Sokan köszöntötték Ungvári Tamást a nyolcvanötödik születésnapján. Interjúk is készültek vele, az egyik a Népszava legutóbbi számában jelent meg. Abban a lapban, amelynek publicisztikai rovatát a kilencvenes évek második felében szerkesztette. Szombaton tehát a hozzá közel álló újságban fejtette ki a véleményét. Az emigránsokat kínzó honvágyról például így beszélt: „Találkoztam Angliában, Cambridge-ben valakivel, aki türelmetlenül járkált föl-alá. Kérdeztem, hogy mi baja. A válasz: nem érkezett meg a postával a Vas Népe.”

Bár aligha szánta viccnek, mégis jót nevettem az epizódon. Ennél ungvárisabb eszmefuttatás nem is hangozhatott volna el. Íme, egy író (szerkesztő, műfordító, dramaturg, irodalomtörténész, kultúrtörténész, rocktörténész), akinek az agya még most is szivacsként szívja magába az információkat, holott ez szokatlan az ő befelé forduló korosztályában. A legjelentősebb angol és német lapok olvasójaként fényűzésnek, talán marhaságnak is véli, hogy a világ egyik elit egyetemén magyar nyelvű megyei napilapot járatnak, a professzor nevét azonban elhallgatja, elvégre az illetőnek honvágya van, ráadásul Ungvári Tamás is kötődik szegről-végről a nyugat-magyarországi régióhoz. (Mintha ezt olvastam volna néhány hónappal ezelőtt egy interjújában, amelyet épp a Vas Népének adott.)

Kirajzolódik előttem egy magasan kvalifikált értelmiségi, aki nem olvas ugyan megyei lapokat, de ha már rosszmájú akar lenni, akkor utánanéz, vajon miként írják a Vas Népe nevét. Pestiként fumigálja, lekicsinyli a vidékiséget, de a távolba szakadtak honvágyában fölismeri a szűkebb pátriához kötődés érzelmi jelentőségét, és igyekszik pontosan, tapintatosan megfogalmazni a jelenséget. Csakhogy az idézett jelenet több mint tíz évvel ezelőtti találkozást tükröz. Akkor még csupán postán lehetett hozzájutni a Vas megyei napilaphoz, amely azóta is egy német céghez tartozik. Márpedig az esseni főnökség úgy vélte, hogy ott, a végeken fölösleges kifejleszteni a papír alapú újság online változatát. Nagyjából a kétezres évek közepén mégis változtattak a stratégián, és épp egy szombathelyi újságíró-rendszergazda révén hozták létre az öt pannon napilap, köztük a Vas Népe digitális változatát.

Ama bizonyos cambridge-i professzornak már nem kell idegeskednie a késlekedő posta miatt. Ha reggelenként bekapcsolja a számítógépet, elolvashatja a Vaol.hu-n, hogy tegnap mi történt otthon.         

komment
süti beállítások módosítása