Médianapló

Médianapló - A kisbetűs nagybetűk

2015. szeptember 25. 10:50 - Zöldi László

Orbán Viktor kötcsei beszédéből az egyik mozzanat elkerülte az értelmezők figyelmét. A miniszterelnök szerint majd’ minden rendben, ám a tízen- és huszonévesekhez nem sikerült eljutnia a kormányzatnak: „Nem tudtuk vonzóvá tenni a fiatalok számára a mindennapi nacionalizmust.”

Jó néhány lapalapításban vettem részt, és tudom, hogy újságot nem lehet egyik pillanatról a másikra létrehozni. Ezért inkább azt feltételezem, hogy G. Fodor Gábor valamikor tavasszal megérezte, mit mond majd a kormányfő egy polgári pikniken, és szinte egy időben a beszéd megjelenésével elindította a 888.hu-t. Az online portál szakmai megítélését elodáznám. Még sok benne a színes, olykor ütik is egymást, ám egy fiataloknak szánt portálnak akár még jól is állhat a szertelenség, a nyegleség, a favicc. A kezdeti botladozások után majd csak kiforrja magát a szerkesztőség, amelyben azért szakemberek is vannak. Igazán kár, hogy a főszerkesztő nem tartozik közéjük.

Fodor Gábor felkészült politológus, aki képes megértetni a közéleti folyamatok lényegét. Tőle tudjuk például, hogy Orbán és köre sosem vette komolyan a polgáriságot, legföljebb „politikai termék”-nek tekintette. Azt viszont nem gondoltam volna, hogy a rendszer leleplezését övező botrány kirobbantása után egy fiatalos portál alapításával kell kanosszát járnia. Sajtószakmai felkészületlenségét sejteti viszontagságos kapcsolata a betűkkel. Rögeszméje, hogy fölösleges kiírni a teljes nevét, elég, ha három betűvel jelzi magát. Mint Tamás Gáspár Miklós (TGM), vagy a régebbi korból E. Fehér Pál (EFP) és Molnár Gál Péter (MGP).

De hogy világnézetileg megkülönböztesse magát, G. Fodor Gábor beéri a kisbetűkkel (gfg). Ami talán önironikus és biztosan öntudatos célzás a termetére (kicsi a bors, de erős). S hogy még nyilvánvalóbb legyen a kontraszt, lapindító vezércikke mindössze ennyi: „888.HU=ERŐ”. A nagybetűs közlés régi emléket elevenít föl. A rendszerváltás utáni Zalai Hírlapnak volt egy főszerkesztője - nemrégiben ment nyugdíjba -, aki szeretett hosszú cikkeket írni. S ha valamit fontosnak vélt, csupa nagybetűvel szedette. Holott már akkor, a digitalizáció hajnalán is lett volna tíz egynéhány betűtípus a kiemelésre.

A számítógép mai készletében 95 betűtípust számoltam össze, a tanítványaim pedig már az első online újságírás szemináriumon megtanulják, hogy óvatosan kell bánni a nagybetűkkel. Ha esetleg gfg beülne melléjük az iskolapadba, tanulhatna tőlük.           

2 komment
süti beállítások módosítása