Médianapló

Médianapló - Szükséges-e az ellenzék állapota?

2015. szeptember 22. 11:01 - Zöldi László

Meglepődve olvastam a Népszabadság mai számában, hogy Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke is hozzászólt Orbán Viktor napirend előtti beszédéhez. Csuhaj Ildikó azonban megbízható parlamenti tudósító, nyilván bennem van a hiba.

Bár meghallgattam az ATV közvetítését, lehetséges, hogy épp akkor mentem le a földszintre, hogy a postaládából kivegyem az újságokat. Vagy rosszul tudom, hogy a miniszterelnöki expozét csupán azok a pártok értelmezhetik az országgyűlésben, amelyeknek van képviselőcsoportjuk. De ha megszólalt a PM, amelynek nincs frakciója, miért nem szólalt meg az Együtt, a Liberálisok és a Demokratikus Koalíció, melyeknek szintén nincs? Vajon miért hallgattak a demokratikus ellenzék pártjai, ha elmondhatták volna, hogy veszélyesnek tartják a kormánypártok törvénytervezetét, miszerint katonák is segíthetik a rendőrségi tevékenységet? A „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” immár hat megyére terjed ki - Csongrád és Bács-Kiskun után Baranyára, Somogyra, Zalára és Vasra is. Ez a fejlemény akár éberré is tehette volna az ellenzéket.

Mielőtt elhamarkodott következtetésre jutnék, más módszerhez folyamodom. Negyedszázados tapasztalat, hogy az ütős mondatok jelzik a közéleti szereplők szándékát. A tegnapi vitában kilenc ilyet hallottam: ötöt Orbán Viktortól, négyet Vona Gábortól. A miniszterelnök szerint „A kerítés működik.”, a Jobbik-elnök szerint pedig „A kerítést az összes határszakaszon meg kell építeni.” Ezekre lehetett volna érdemben reagálni, kár, hogy egyetlen értékelhető mondat sem hagyta el például a szocialista Tóbiás József száját. Ha csak az nem, hogy „Diplomáciailag mélyponton vagyunk.” Ami igaz, csak éppen súlytalan megjegyzés az ország egyharmadában kikiáltott szükségállapothoz képest. S mert az LMP-s Schiffer András is hímezett-hámozott, az úgynevezett demokratikus ellenzék szánalmas teljesítményét nem befolyásolta, hogy a kormánypárti hozzászólók közül a KDNP-s Soltész Miklóst és a fideszes Rogán Antalt se sorolnám az ütős mondatokkal előrukkolók közé.

Lett tehát egy törvényünk, amelyből az utolsó pillanatban kivették ugyan, hogy a rendőrök és a katonák bejöhetnek a lakásunkba is, ha úgy vélik, hogy menekültet rejtegetünk. A két megyéről hatra kiterjesztett szükségállapotot azonban a kormány bármikor tovább terjesztheti az ország egészére és benne ránk is - a parlamenti ellenzék diszkrét köhintése közepette.     

  

5 komment
süti beállítások módosítása