Médianapló

Médianapló - Geszti miért fikázza az online sajtót?

2015. szeptember 18. 10:04 - Zöldi László

A neves rapper és dalszövegíró ügyesen bánik a sajtóval. Ha turnét készít elő valamelyik zenekarának, a megyei napilapok olvasóit személyes mozzanatokkal is kecsegteti. Intimitásokat árul el például magáról és a családjáról. Bosszantja viszont, ha az online sajtó olyasmit jelentet meg róla, ami nem igaz, vagy igaz ugyan, de ő nem akarta a nyilvánosság orrára kötni. Nehezteléséből fakadt egy interjú, amelyet a Médiapiac című folyóiratnak adott. Nekirontott az online sajtónak, ezért a minap egyoldalúnak véltem az álláspontját. Tegnap este újra megszólalt, a Friderikusz című ATV-műsorban.

Az általa kezdeményezett reklám-kiállítás, az ARC ürügyén ült a szélesebb nyilvánosság elé, és árnyaltabban fejezte ki magát - figyelembe vette a nyomtatott sajtót is. Kézzel jelezte a papír alapú újságok katasztrofális példányszám-csökkenését, és kifejtette, hogy az online sajtó nem a nyomtatott bázisán jött létre. Elismerte, hogy a lapzárta nélküli újságokban tehetséges nemzedék jelentkezett, a kattintásokra kacsintás miatt azonban a vélemény-újságírás elszakadt a tény-újságírástól, és ez a hányaveti stílus jön vissza a kommentekből, amelyeket ő fikakultúrának nevezett.

Geszti Péter képes bő szókinccsel és pergő nyelvvel tetszetős gondolatmeneteket felvázolni. Eszmefuttatása nem nélkülözte az igazság elemeit, hiányzott azonban belőle egy fontos mozzanat. Elfogadom, hogy a kilencvenes évek végén a hagyományos sajtó kimaradt a digitális forradalomból, amelyet nálunk az Internetto és nyomában az Index meg az Origo robbantott ki. Ám arra nincs válasza a reklám-szakemberként is működő könnyűzenei mindenesnek, vajon miért nem a papír alapú sajtó szóhasználatát és szemléletét örökítették át. Szerintem azért, mert a digitális kiadás létrehozásában az országos lapok lemaradtak a megyeiek mögött. Nem véletlenül, hanem tudatosan.

A közismert napilapokat országszerte terjesztették, ezért menedzsereik úgy döntöttek, hogy az online változattal nem veszélyeztetik a kinyomtatott újságok példányszámát. A kevésbé ismert megyei napilapok azonban fizikailag nem lépték túl a megyehatárt, ezért a digitális kiadással elérhették az elszármazottakat is. Több olvasóra tettek szert a számítógépeknél, mint amennyit elvesztettek a standokon. Igen ám, de szinte kizárólag az elszármazottak érdeklődtek a digitális portékájuk iránt. A megyei napilapok tehát még nem, az országosok pedig már nem befolyásolhatták az online sajtó hangvételét.           

komment
süti beállítások módosítása