Médianapló

Médianapló - Kellett-é az állami pártsajtó?

2015. szeptember 17. 10:16 - Zöldi László

Köszönöm a hozzászólásokat. Talán meglepő, de a velem vitatkozókat is, különösen azokat, amelyek kétségbe vonják ama „állítást”, miszerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök demokratikus politikus lett volna. Az álneves kommentelők és a névvel hozzászólók szerint ugyanis eleve nem gondolkozhatott demokratikusan, ha 2006 őszén hagyta felégetni a Magyar Televízió épületét, néhány hét múlva pedig lövetett a tüntetőkre, ráadásul nem akarta titkos forrásból pénzelni a kormányához közel álló szerkesztőségeket.

Az állítás azonban csupán feltételezés volt. Gyurcsány egy hét eleji interjúban azt magyarázta, hogy annak idején miért nem utasította közvetlenül a budapesti és az országos rendőrfőkapitányt, és miért nem akarta az „állami pártsajtó” veszteségeit pótolni. Ezt a logikát gondoltam tovább, és arra jutottam, hogy aki 2015-ben így értelmezi a miniszterelnöki tevékenységét, az csak demokratikusan gondolkodhatott kilenc évvel ezelőtt, elvégre hitt abban (vagy legalábbis tudomásul vette), hogy előbb-utóbb megbukik a kormánya, és akkor a törvénytelen beavatkozásaiért bíróság vonhatja felelősségre. „Én menjek helyettetek börtönbe, hogy legyen sajtónk?” - kérdezte az interjúban.

A tegnapi bejegyzésben igyekeztem kibontani az antidemokratikus politikus ismérveit is, amelyekben sok hozzászóló Orbán Viktorra ismert. Most viszont próbálom körvonalazni azokat, akikhez Gyurcsány az idézett kérdést intézte. Nyilvánvaló, hogy kormánypárti politikusokra, elsősorban MSZP-beli médiapolitikusokra gondolt, illetve a pártjához, kormányához közel álló kiadóhivatali vezetőkre és médium-főszerkesztőkre. Ha a tőle kérő, követelő politikusok és médiamenedzserek abból indultak ki, hogy nem érdemes felkészülni az ellenzéki létre, nem érdemes felkészíteni az újságukat, rádiójukat, tévéjüket, portáljukat a médiapiacon való helytállásra, akkor csak az lebeghetett a szemük előtt, hogy a veszteségük pótlása több választási cikluson át jár nekik.

Márpedig aki nem veszi tudomásul, hogy a médiumát titkos forrásból támogató kormányt a következő országgyűlési választáson akár le is válthatják, az antidemokratikusnak mondható. Az említett, de az interjúban meg nem nevezett politikusok és menedzserek tartoznak bizony egy feltáró vallomással. Még szerencse, hogy a kérésüket, követelésüket elutasító Gyurcsány Ferenc jóvoltából nem a nyomozóknak, hanem csak az utókornak.            

5 komment
süti beállítások módosítása