Médianapló

Médianapló - Kit tippelhetünk ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek?

2015. augusztus 24. 11:20 - Zöldi László

Tóth Bertalan ismét cáfolta, hogy az MSZP miniszterelnök-jelöltje volna. Ezúttal a Népszava mai számában, újságoldalnyi terjedelmű interjúban. A pártjában nincs kaszting, a külsejét átalakító sztájliszt is csupán egy óvónő, aki feleségeként neveli a gyerekeiket. Az újságíró nem tágított persze, kiszivárogtatást firtatott. Mire az interjúalany közölte, hogy őt nem érdekli, ki dobta fel a nyilvánosság előtt. Engem bizony érdekelne, de amíg megtudhatjuk, felötlik egy régi eset, amire a negyvenhez közeledő politikus talán nem is emlékszik.

A 300 ezer példányban megjelenő Springer-napilapok 2001 tavaszán tippjátékkal kedveskedtek az olvasóknak. Az MSZP nyolc feltételezett miniszterelnök-jelöltje kapott egy-egy keretet és telefonszámot, a kilencedik téglalapban pedig kérdőjel tűnt föl. A Békés Megyei Nap 2001. április 26-i számában az MSZP-választmány egyik tagja kikérte magának a „rosszízű” akciót, amely „félrevezeti a közvéleményt”, „beavatkozás a párt belügyeibe”, sőt „visszaélés a sajtószabadsággal”. Molnár László össze is foglalta az álláspontját: „Ez a tippjáték ellentétes a választmány döntésével, mely úgy szólt, hogy a párt nem megy bele semmiféle találgatásba, június 9-én dönt ebben a kérdésben.”

Erre lehetett azt mondani, hogy olyan politikus osztja meg véleményét a nyilvánossággal, aki még az MSZMP-világban él, és azt hiszi, hogy amit egy párt, sőt „a” Párt belső fóruma elhatároz, az mindenkire kötelező érvényű, kiváltképp a sajtóra. Egy szinttel följebb már árnyaltabban hárították el a kéretlen tippjátékot. Lamperth Mónika elnökségi tag, későbbi belügyminiszter a Somogyi Hírlap 2001. május 27-i számában fejtegette, hogy a sajtónak joga van ugyan miniszterelnök-jelöltekről szavaztatni, mindazonáltal zavarja, hogy a tudta nélkül vették föl a listára. (Miért? - kérdezem az utókorból. Engedélyt kellett volna kérni tőle? Vagy akár a pártjától?)

A tippjáték azzal végződött, hogy a nyolc jelölt között nem is szereplő Horn Gyula a negyedik helyre került 678 szavazattal. Németh Miklós lett az első 2848 vokssal, Kovács László 1196-ot, Medgyessy Péter 947-et, Lendvai Ildikó 454-et, Szili Katalin 405 szavazatot kapott, a hetedik Lamperth Mónika lett 145-tel, a nyolcadik Kósáné Kovács Magda 81-gyel, a kilencedik pedig Nagy Sándor 62 telefonigennel. Végül az MSZP Medgyessyt nevezte meg miniszterelnök-jelöltként, akivel 2002-ben meg is nyerte az országgyűlési választást.

komment
süti beállítások módosítása