Médianapló

Médianapló - A ki nem küldött tudósítók

2015. augusztus 11. 10:41 - Zöldi László

Tegnap találva éreztem magam. Egy nappal korábban azt firtattam, vajon az egyik megyei napilap miért nem küldött újságírót a megyeszékhelytől alig néhány kilométernyire lévő településre. Két országos politikus vitájáról inkább a Magyar Távirati Iroda beszámolóját közölte, mert abból nem lehet baj, ha az állami hírügynökség anyagát adja közre. Tegnapra kiderült, hogy majdnem baj lett belőle. Dojcsák Dalma, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil szervezet médiajogásza kifejtette, hogy Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság nemrégiben lemondott elnöke beperelte a Propeller.hu-t egy állítólag őt rágalmazó kijelentésért, holott szegény portál csak átvette az MTI tudósítását.

A közlemény szerzője felvázolja a helyzetet: „Azok a médiaszolgáltatók, akik nem képesek minden releváns eseményre saját tudósítót küldeni, két lehetőség közül választhatnak. Vagy az MTI tudósítására alapozzák a híradást, vagy nem számolnak be az adott, eseményről.” (Az utóbbi esetben lemaradnak a hírversenyben.) Erre bizony nem gondoltam ama bejegyzésben. De ha már újabb értelmezéssel gazdagítjuk az objektív felelősség elvét, akkor lássuk csak a jogász okfejtését, miszerint az állami hírügynökséget eleve felelősség terheli azért, mert ingyenessé tett hírszolgáltatásával megszüntette a független, de pénzért dolgozó hírügynökségeket.

Azt már én fűzöm hozzá, hogy konkurencia híján a megyei napilapok és a még helyibb médiumok nem hasonlíthatják össze a különböző beszámolókat, ezért aztán annak sem nézhetnek utána, valójában mi hangzott el az eseményen. Nem menteném föl persze a felelősség alól a Magyar Távirati Irodának kiszolgáltatott szerkesztőségeket sem. A médiajogász álláspontjával ellentétben úgy vélem, a médiaszolgáltatóknak képesnek kell lenniük arra, hogy amit fontosnak, lényegesnek tartanak, arról a saját munkatársuk beszámolóját közöljék. Általánosítható azonban, hogy akkor sem saját tudósítással rukkolnak elő, ha a releváns esemény a városukban zajlik.

Ezt a gyakorlatot nehezítette volna meg, ha az anyagi visszaéléseken kapott Gömöri Zsolt megnyeri a próbapert. Csakhogy keresetét elutasította a Fővárosi Törvényszék. Az igazságszolgáltatás iróniája, hogy a nyilvánosság győzelme beszűkítette a nyilvánosságot. A méltányos ítéletből a médiumok azt a következtetést vonhatják le, hogy továbbra is beérhetik az állami hírügynökség monopolizált tudósításával. Elvégre mégsem lett bajuk belőle.                

1 komment
süti beállítások módosítása