Médianapló

Médianapló - Kik legyenek a bevándorlók?

2015. július 26. 08:44 - Zöldi László

Tegnap ezzel fejeztem be az Orbán Viktor tusványosi beszédéről írottakat: „Előadásának némi pikantériát kölcsönöz, hogy Erdélyben hangzott el, ahonnan a legutóbbi három évtizedben százezrek kerekedtek föl, hogy új életet kezdjenek nálunk, az anyaországban.” Az egyik álneves kommentelő megrótt, mondván, hogy „Magyarnak Magyarországon munkát vállalni és/vagy letelepedni nem bevándorlás.” Egy másik szerint pedig „liberális barátaink” annyi mindent nem értenek, „miért pont az erdélyi magyar és az albán/szír/stb. közötti különbséget értenék meg”.

Erdélyi magyar bevándorló fia volnék. Apám román állampolgárnak született, és a zöldhatáron szökött át, hogy letelepedhessen, családot alapíthasson, és a magyar állam polgáraként élhessen. Nem tartom viszont bevándorlónak a koszovói albánokat, a szíreket, az afgánokat és az afrikaiakat, mert kilencvenvalahány százalékuk nem nálunk akar letelepedni, és egzisztenciát teremteni. Tovább akarnak menni, hazánkat csupán ideiglenes tartózkodási helynek tekintik. De hogy nálam tekintélyesebb tanút szólaltassak meg, miniszterelnökünk 14 évvel ezelőtt beszédet mondott az Amerikai Kereskedelmi Kamara üzleti ebédjén, és megemlítette, hogy Magyarország akár 14 millió embernek is képes megélhetést biztosítani.

Kijelentésének a korabeli sajtó nem tulajdonított különösebb jelentőséget, eltörpült ugyanis egy bejelentés mögött. Orbán Viktor ekkor közölte, hogy Budapest szeretné megrendezni a 2012-es olimpiát. (Azt, amelyik majd londoni jelzővel vonul be a köztudatba.) Két mozzanat azonban kirajzolódott a bevándorlás értelmezéséről. A demográfusok szerint 2040-re úgy alakulhat a helyzet, hogy egy munkaképes embernek két nyugdíjast kell majd eltartania. A Magyar kisebbség című nemzetpolitikai szemlében pedig Kéri Nagy Zsolt megfogalmazta: „Ha szükséges lesz több százezres nagyságrendű munkaerő pótlólagos betelepítése,” akkor „egyedülálló munkaerő-tartalék a határon túli magyarság”.

Azt már én fűzöm hozzá, hogy manapság Orbán Viktor azzal érvel Magyarországon: az a jó, ha a betelepültek ugyanazt a nyelvet beszélik, ugyanazokba a kereszt(y)ény templomokba járnak, és ugyanazt a kultúrát érzik magukénak, mint mi. Így válik érthetővé, hogy miért nem az afgánok, albánok és szírek, hanem a határon másik oldaláról érkező magyarok segítségével alapozná meg a gazdasági növekedést, és tenné fenntarthatóvá a nyugdíj-rendszert. Ezt azonban tegnap, Tusnádfürdőn nem kötötte az erdélyi hallgatóság orrára.             

37 komment
süti beállítások módosítása