Médianapló

Médianapló - Nem szilvalé a vérük

2015. július 14. 10:55 - Zöldi László

A Leader vidékfejlesztési szervezet országos hálózattal. Többnyire a kisváros egyik közösségi házát újították föl, és berendezték dohánybarna bútorokkal. Amidőn meghívtak belé előadást tartani a vidéki sajtóról, tizenöt-húsz helybeli értelmiségi fogadott. Most vita robbant ki körülötte.

A mezőgazdasági minisztérium pereli Gőgös Zoltán szocialista politikust, mert hajdan, államtitkárként csinált valamit a Leaderrel. S bár az ügyészség nem akadt bűnügy nyomára, az összehangolt sajtókampány alkalmas arra, hogy a kormány közeli médiumokból tájékozódók arra gondoljanak: baj van ezzel a kihízott arcú, köpcös szocival. Akiről az a benyomásom, hogy felkészült szakpolitikus, elvégre sok borsot tört a jelenlegi miniszter, Fazekas Sándor orra alá. Talán nem teljesen véletlen, hogy rossz hírét akarják költeni. Vajon miként dolgozza fel a karaktergyilkossági kísérletet?

Tegnap „szemét bandáról” írt a közösségi oldalon, és az egyik tévéhíradóban azt fejtegette, hogy „szemét, tróger banda” kezdett hajtóvadászatot ellene, majd ezt is mondta egy másik tévéhíradóban: „Ez a szemét banda el akarja rabolni az állami földvagyont.” Az ereimben nem szilvalé folyik, és az első felindulásban aligha válogatnám meg a szavakat, a másodikban viszont már árnyaltabban fogalmaznék, a harmadikban pedig érvelőbb jelzőt használnék a ’szemét’ helyett. Gőgös Zoltán mentségére szóljon, hogy negyedikre kiadott egy közleményt, amelyből már eltűntek az indulatszavak. Kevésbé volnék belátó Korózs Lajos nevű párttársával.

Elismerésre méltó, hogy a szociális ügyek felkészült szakpolitikusa ma reggel kiállt a harcostársa mellett. Amikor azonban más ügyekről faggatták, így jellemezte kormányzó ellenfeleit: „Gazemberségek, amiket az elmúlt években műveltek.” Majd egy konkrét esetről megjegyezte: „Odahoztak egy nagyon sötét gazembert.” Végül arra jutott, hogy „Ócska válasz a Tállai államtitkár úrtól.” Gazemberségek? Gazember, aki ráadásul nagyon sötét? A válasz, amely ócska? Azon tűnődöm, vajon az érvelésre is képes szakpolitikusból mi hozta ki az indulatszavakat? Ha a bajtársát ért támadás, akkor aludhatott rá egyet, és végiggondolhatta volna, hogy mit mondjon, ha meghívják egy tévéstúdióba.

Úgy rémlik, a szocialista szakpolitikusokra ráférne a kommunikációs tréning. Az ellenzékbe szorulás hatodik évében, megannyi karaktergyilkossági kísérlet után végre megtanulhatnák, hogy válsághelyzetben miként kell viselkedni a nyilvánosság előtt.          

komment
süti beállítások módosítása