Médianapló

Médianapló - Törvénybe csomagolt műsorszolgáltatás

2015. május 19. 11:21 - Zöldi László

Úgy rémlik, néhány hét múlva beszűkülnek a tévézési lehetőségek. Július elsejétől a terjesztők kötelesek műsorcsomagjukba illeszteni a közszolgálati televízió csatornáit. A legolcsóbb csomagban eddig is kötelező volt ugyan felkínálni a Magyar Televízió programját, egy viszonylag új intézmény, az MTVA azonban megsokszorozta a csatornáit, ezzel kínos helyzetet teremtett a tartalomtovábbításban.

A legutóbbi két évtizedben minden hétből két-három napot a vidéki Magyarországon tanítottam. Kollégákkal, diákokkal beszélgettem, családoknál jártam, a panzióban-szállodában bekapcsoltam a tévékészüléket. Az a kép tárult elém, hogy egy faluban nem gazdaságos működtetni az ilyen-olyan fantázianevű műsorterjesztő vállalkozást, de ha néhány község összeáll a csillagpontos rendszerben, akkor már megéri. A kisvárosokat annál inkább behálóztak a kábelcégek. Legolcsóbb csomagjuk megfizethető áron kecsegteti műsorokkal a szegényeket is. E kínálatba belefért a régi M1, az M2 viszont már nem föltétlenül, helye volt a két kereskedelmi tévének, vagyis a tv2-nek és az RTL Klubnak, továbbá egy 2010 előtti megegyezés értelmében az ATV-nek és a Hír TV-nek.

Azóta sok helyütt tapasztaltam, hogy önként vagy némi noszogatásra a helyi műsorterjesztők kivették az ATV-t, majd a reklámadótól sújtott és immár kormánykritikára is hajlamos RTl Klubot, esetleg február 6-a, az Orbán-Simicska ellentét nyilvánosságra kerülése óta az ellenzékivé minősített Hír TV-t is. Az ő helyüket foglalták el az újjászervezett közszolgálati média megsokszorozott csatornái. A sorrendet nem teszi kötelezővé a módosított médiatörvény, megteszi helyette az MTVA. Íme, az ajánlata: 1. M1, 2. M2, 3. Duna TV, 4. M4 Sport, 5. Duna World, 6. M6, 7: M3, 8. M5. Az M5 és M6 csak jövőre indul, a sor végén jut tehát hely a nem közszolgálati égisz alatt sugárzó tévéknek is.

A kis műsorterjesztők aligha kockáztatják meg, hogy nemet mondjanak a legnagyobb, évi 80 milliárd forintból működtetett tartalomszolgáltatónak. Csodálkoznék, ha nem az sülne ki az egészből, hogy a legolcsóbb csomagból kiszorulnak (egyelőre „csak” háttérbe szorulnak) a kormányétól eltérő hangon megszólaló csatornák. Aki pedig a vidéki Magyarországon nemcsak a kormányzati kommunikációból tájékozódna, élhet a lehetőséggel - ha a drágább műsorcsomagot fizeti meg.          

22 komment
süti beállítások módosítása