Médianapló

Médianapló - Miért nem mozdul az MSZP?

2015. május 15. 10:29 - Zöldi László

Tamás Ervin az egyik legjobb magyar publicista. Kevesen tudják róla, hogy mielőtt e vélemény-műfajra adta volna a fejét, Katona Éva legendás riportrovatában pallérozódott. Az ÉS tizenhatodik oldalára írta meg azokat a valóságtudósításokat, amelyeket a Népszabadság szegedi és pécsi tudósítójaként tapasztalt meg. Több mint két évtizede gyűjtöm a jó mondatokat, és a patinás napilap szerkesztőségéből tőle választottam ki a legtöbbet. A mai számban is érdekes és fontos eszmefuttatást tett közzé. Talán elviseli, ha nem azzal foglalkozom, amivel egyetértek, hanem egyetlen mondatával, aminek a tartalmát merőben másként értelmezem.

Természetesen szóba hozta azt is, hogy Gyurcsány Ferenc mivel járult hozzá a szocialisták egyre nyilvánvalóbb válságához. Úgy véli, az akkori miniszterelnök „azt hitte, hogy varázspálcájával egykettőre átalakíthatja az MSZP-t az ő általa megálmodott modern, baloldali mozgalommá”. Nem tudom, hogy miben hitt a szocialisták hajdani elnöke, az idézett mondatot mégis elfogadnám, ha az utolsó szava nem a mozgalom volna. Ha azt írta volna a publicista, hogy Gyurcsány modern, baloldali pártot álmodott, akkor ez a bejegyzés nem született volna meg. Épp abban vélem fölfedezni felelősségét az MSZP máig tartó mélyrepülésében, hogy igyekezett megszüntetni a párt mozgalmi jellegét.

Hogy miért? Azért, mert választási pártban gondolkodott. Olyan tömörülésben, amely az országgyűlési választás előtt néhány hónappal aktivizálja magát, egyébként pedig jobban teszi, ha hibernálódik, ha nem sok vizet zavar. E tragikai vétség következtében enyészett el az MSZP társadalmi beágyazottsága. Ama adottsága, melyet politikai ellenfelei - még Orbán Viktor is - többször elismertek, sőt követendő példának tartottak. A kilencvenes évek elején a szocialista vezetők kevesellték, hogy pártjuk csak 52 ezer tagot számlál. A budapesti pártszervezetnek akkoriban 19 ezer tagja volt, ma az egész MSZP-nek 22700 tagja van (az utóbbi szám Tóbiás József szíves közlése). A legutóbbi tíz évben helyi alapszervezetek százai üresedtek ki, majd szűntek meg; a Magyar Szocialista Párt gyakorlatilag eltűnt a falvakból és a kisvárosokból.

A tavalyi év választási vereségei arról árulkodtak, hogy az MSZP mozgalmi ok miatt is képtelen a mozgósításra. Amit egy őszinte pillanatában így vett tudomásul a jelenlegi elnöke: „Meg kell értenie az MSZP-nek, hogy nem nagy párt.” (Népszava, 2014. június 20.)    

2 komment
süti beállítások módosítása