Médianapló

Médianapló - Média vagy médiák?

2015. május 04. 10:24 - Zöldi László

Van még harmincsornyi mondandóm Orbán Viktor minap sugárzott tévéinterjújáról. Immár közismert, hogy miniszterelnökünk száját szokatlanul panaszos mondat hagyta el: „Elvesztettük a médiánkat.” Az viszont nem derült ki az értelmezésekből, hogy a ’média’ kifejezést más összefüggésben is használta. „Megmaradt médiák”-ról beszélt, és úgy jellemezte őket, hogy „kritikus, de méltányos médiák”. Megfogalmazásai fogalmi pontatlanságot tükröznek.

A media alapszó a latin medium többes száma. Évezredeken át sokfélét jelentett, a legutóbbi évszázadban csatlakozott hozzá a média is, amely keletkezési sorrendjében a sajtót, a rádiót, a televíziót és az internetet jelenti, ha nem akarunk külön-külön beszélni róluk. Amennyiben Orbán Viktorék csakugyan elvesztették volna a médiájukat, akkor ez azt jelentette volna, hogy magukénak tudhatták az összes hazai újságot, rádiót, televíziót és portált. Ami azért nem felel meg a valóságnak, mert 2010 óta kétségkívül túlhatalomra tettek szert a médiában, de sosem birtokolták a médiumok összességét. Márpedig ha így van, nem is annyira tragikus a helyzet, mint ahogy a miniszterelnök feltételezi. (Vagy a rosszul használt kifejezés miatt feltételezhetjük.)

Gond van a médiákkal is, ami, ugye, a latin többes szám magyar többes száma. Miért ne élhetnénk ezzel a lehetőséggel - kérdezhetné a figyelmes olvasó -, ha e bejegyzés írója is médiumokat említett néhány sorral följebb? Ha az egyik latin szót magyarosan ragozzuk, miért ne ragozhatnánk a másikat is? Igen ám, csakhogy az egyes számú médiumot lehet magyaros többes számban emlegetni, a többes számú médiát azonban nem lehet. Az egyes számnak ugyanis van többes száma, a többes számnak viszont nincs. Mindezt közvetlenül a rendszerváltás utáni években még nem tudta a médiát kóstolgató Csurka István, Deutsch Tamás, Haraszti Miklós, Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Nyers Rezső, Orbán Viktor, Pető Iván, Pozsgay Imre, Schmidt Mária, Tamás Gáspár Miklós, Torgyán József, Tölgyessy Péter és Tőkés László.

Lassanként mégis leszoktak a médiákozásról, és ma már képesek megkülönböztetni a médiumot a médiától, a médiumokat a médiáktól. Úgy rémlik, miniszterelnökünk a kivételek közé tartozik - Magyar Bálinttal és Tamás Gáspár Miklóssal együtt bizonytalankodik. A többes szám iránti igényüket hol a médiákkal, hol a médiumokkal elégítik ki - mint például országunk első embere a minap sugárzott interjúban.

5 komment
süti beállítások módosítása